Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

’Voldoende bewegen en gezond eten vermindert kans op keizersnede met 10 procent’

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap voldoende bewegen en gezond eten, verminderen de kans op een geboorte via een keizersnede met mogelijk tien procent. Dat blijkt uit Brits onderzoek van de Queen Mary University in Londen.

Advertentie

Dat is de conclusie uit 36 eerdere onderzoeken onder in totaal 12.500 vrouwen uit zestien verschillende landen.

Onderzoek

Het bewegingsprogramma van de deelnemende vrouwen bestond uit aerobics, wandelen, fietsen of trainen met gewichten. Ook aten zij gezonder door meer groente en fruit te eten, magere zuivel te gebruiken in plaats van de volvette varianten en minder suikerhoudende dranken te drinken.

Uitkomst

Het resultaat? De vrouwen hadden een verminderde kans op diabetes tijdens de zwangerschap en kwamen 0,7 kilo minder aan in vergelijking met andere vrouwen. Ook hadden zij een verminderd risico van 10 procent op een bevalling door middel van een keizersnede.

Bewegen tijdens de zwangerschap

‘Vaak wordt gedacht dat vrouwen niet mogen bewegen tijdens hun zwangerschap omdat dat slecht zou zijn voor de baby. Maar hiermee is aangetoond dat dat niet zo is en dat er extra voordelen zijn, waaronder een vermindering van het aantal kilo’s dat vrouwen aankomen, een verminderd risico op diabetes tijdens de zwangerschap en een verminderd risico op een keizersnede’, aldus onderzoeker Shakila Thangaratinam.

Advertentie

Keizersnede

Er wordt voor een keizersnede gekozen als een vaginale bevalling onmogelijk is. De medische term voor een keizersnede is sectio caesarea. Het betekent dat de baby door middel van een operatie via de buikwand geboren wordt. De meest voorkomende reden voor een keizersnede is als de baby in stuit of dwars ligt. Andere redenen kunnen zijn dat je na lang weeën opvangen nog steeds geen volledige ontsluiting hebt, als het hoofdje van de baby te groot is voor het bekken of als de placenta voor de baarmoedermond ligt en de uitgang blokkeert. Lees hier alles over de keizersnede.

Bron: Nu.nl – Beeld: Shutterstock