Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Volgorde geboorte zegt weinig'

Er wordt weleens beweerd dat de volgorde waarin kinderen worden geboren invloed heeft op hun persoonlijkheid. Uit een onderzoek van de universiteit van Illionois blijkt nu echter dat die invloed verwaarloosbaar is.

Voor het onderzoek werden 377.000 scholieren onderzocht. Wat blijkt? Eerstgeborenen hebben wellicht een iets hoger IQ dan hun broertjes en/of zusjes, maar dit verschil is zo klein (1 IQ-punt) dat het eigenlijk nietszeggend is.

Advertentie

Weinig verschil in persoonlijkheid

Ook het verschil in persoonlijkheid blijkt niet zo groot te zijn als werd gedacht. Volgens de onderzoekers blijken eerstgeborenen weliswaar extraverter, vrolijker, minder angstig en meer gewetensvol dan hun jongere broertjes en zusjes, maar gaat het om minimale afwijkingen met een correlatie van slechts 0,02. ‘Dit zegt helemaal niets,’ aldus professor en studieleider Brent Roberts. ‘Stel, je zet 2 mensen naast elkaar, dan zie je geen verschillen tussen hen.’

Rijke gezinnen

De onderzoekers hielden rekening met nevenfactoren. Zo hebben rijkere gezinnen minder kinderen, waardoor er relatief meer rijke eerstgeborenen zijn. Rijkdom heeft een grote invloed op IQ en persoonlijkheid. Zo kan een rijke ouder duurdere opleidingen betalen en meer boeken kopen voor zijn kind, waardoor het IQ van een kind hoger kan uitvallen.

Verantwoordelijkheid

Een andere fout die veel ouders volgens de onderzoekers maken is dat zij beweren dat hun oudste kind ‘verantwoordelijker’ is dan hun jongere kinderen en dat dit aan de persoonlijkheid van het oudste kind ligt. ‘Dat is logisch, want een oudste kind is ook daadwerkelijk ouder,’ aldus Roberts. ‘Dit heeft dus weinig met de persoonlijkheid van het oudste kind te maken.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Scientias.nl/Newsbureau Illionois – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Plaats in gezin & karakter

Mag een jonger broertje of zusje meespelen?