Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Voor de partners: doe deze 9 dingen vooral níet tijdens de bevalling

Wil je je partner zo goed mogelijk door de bevalling heen loodsen? Dan is het belangrijk om te weten wat je moet doen, maar ook wat je beter kunt laten. Doe onderstaande dingen daarom vooral niet. Echt niet.

 1. Slapen tijdens de bevalling

  We snappen dat je inmiddels misschien wat slaaptekort hebt opgelopen, doordat je midden in de nacht bent opgetrommeld door je vrouw met de mededeling dat de weeën zijn begonnen, of omdat ze je de nachten daarvoor soms wakker maakte als ze voor de zoveelste keer lag te draaien omdat haar buik in de weg zat, of omdat ze naar de wc moest. En we snappen ook dat het best lang kan duren allemaal. Maar van alle momenten in jullie leven, juist nú gaan slapen? Terwijl ze je zo ontzettend nodig heeft? Dat is een gevalletje not done. Drink cola, plens wat koud water in je gezicht en puf als een bezetene mee met je vrouw.

 2. Alles persoonlijk opvatten

  Een vrouw is tijdens haar bevalling niet op haar best. En dat is niet zo gek. Probeer maar eens lief en geduldig te blijven als je vergaat van de pijn. Dus is ze ontzettend bot? Ga dan niet lopen mokken. Snauwt ze naar je? Maak er geen discussie van. Doe wat ze van je vraagt en steun haar. Of ze dit nu met alle geduld en liefde van de wereld vraagt of dat ze je commandeert als een generaal op een militaire missie.

 3. Haar vertellen dat ze aan het poepen is tijdens het persen

  Mocht je er nog niet van op de hoogte zijn: tijdens een bevalling komt het regelmatig voor dat de bevallende vrouw moet poepen. En het is onmogelijk om dit tegen te houden. Dat is doodnormaal, maar fijn is anders voor de vrouw in kwestie. Je hoeft haar hier dus niet subtiel op te wijzen of dit luidkeels door de kamer te verkondigen. Waarschijnlijk heeft ze het zelf wel door.

  Lees ook: 10x lieve dingen die partners kunnen doen (en moeders héél blij van worden)

 4. Meteen met gierende banden naar het ziekenhuis rijden als de weeën beginnen

  Vanaf het moment dat de eerste weeën beginnen, duurt het (meestal) nog een flinke tijd voordat de bevalling echt begint. Ga dan ook niet in paniek direct met je vluchtkoffer in de hand met gierende banden naar het ziekenhuis. Pak eerst de weeëntimer en time hoeveel minuten er tussen elke wee zitten. Bel de verloskundige en breng haar alvast op de hoogte. Zij zal je instructies geven wanneer je haar weer kunt bellen.

 5. Vergeten wat er in het bevalplan staat

  Waarschijnlijk heeft je vrouw –  of hebben jullie samen – een bevalplan opgesteld met daarin de wensen tijdens de bevalling. Hierin staat bijvoorbeeld of ze thuis of in het ziekenhuis wil bevallen, of ze wel of geen pijnstilling wil en meer van dat soort zaken. Aangezien je vrouw tijdens de bevalling andere zaken aan haar hoofd heeft, is het belangrijk om te weten wat haar wensen zijn. Zo kun je deze wensen voor haar bewaken tijdens de bevalling.

 6. Ervan uitgaan dat alle bevallingen hetzelfde gaan

  Een natuurlijke bevalling, een geplande keizersnede of een spoedkeizersnede; er zijn verschillende manieren om te bevallen. Daarnaast kun je thuis bevallen, in bad, in het ziekenhuis en ga zo maar door. Ga er niet vanuit dat de bevalling precies verloopt zoals jullie het van tevoren bedacht hadden, want dan kun je nog weleens voor (nare) verrassingen komen te staan. Hebben jullie al een kind? Ga er dan ook niet vanuit dat deze bevalling net zo zal verlopen als de vorige. Deze ervaring kan weer compleet anders zijn – zowel positief als negatief.

  Lees ook: Wat moet je als partner regelen na de geboorte?

 7. Sterk ruikend eten meenemen in de bevalkamer

  Weet je hoe je je vrouw kan irriteren tijdens het wegpuffen van haar weeën? Door met een broodje shoarma, een kop koffie of een pizza de kamer binnen te komen wandelen. De sterke geur van dit soort voedsel is het laatste wat ze op dat moment nodig heeft. Zorg dus dat je fruit meeneemt, boterhammen (zonder pindakaas alsjeblieft), crackers of Sultana’s om jouw en haar honger te stillen. Alvast bedankt.

 8. Tegen de arts zeggen dat er wel een paar extra hechtingen in mogen

  ‘Nou, doe er maar een paar extra hechtinkjes bij hoor, dokter! Muhahaha!’ Nou, we liggen krom van het lachen in ons ziekenhuisbed, hoor. Echt. Terwijl je vrouw of vriendin zojuist alles heeft gegeven wat ze in zag had om jouw kind te baren, ga jij even lollig zijn over de bloederige toestand daar beneden. Dus, denk je grappig te willen doen, doe maar even niet. Althans, niet over dat soort zaken!

 9. Anderen toestaan om de baby te komen bekijken zonder haar toestemming

  We snappen dat je dolenthousiast bent bij de aanblik van jullie prachtige frummel na een urenlange bevalling. Maar kijk uit dat je niet in je enthousiasme je hele vriendenkring belt om langs te komen om jullie prachtexemplaar te bewonderen. Want, minor detail: je vrouw is waarschijnlijk doodop. Check dus eerst bij haar hoe het met haar gaat, of ze in staat is om bezoek te ontvangen en wie dit mogen zijn. En spreek een codewoord of iets dergelijks af als ze vindt dat het bezoek lang genoeg heeft geduurd. Dan ben jij degene die zegt dat ze weer mogen gaan.

  Lees ook: 10 momenten waarop je je partner wel kunt schieten als je zwanger bent

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock