Voor inspraak in prijs kinderopvang

Een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat ouders moeten kunnen blijven meepraten over de prijs van de kinderopvang. Ouders hebben nu nog adviesrecht over de kosten, maar minister Asscher (Sociale Zaken) wil daar een einde aan maken.

Vandaag praat de Tweede Kamer met minister Asscher over een wet die regelt dat ouders meer te zeggen krijgen over de kwaliteit in de kinderopvang.

Advertentie

In het wetsvoorstel krijgen ouders meer rechten, zodat conflicten over bijvoorbeeld de hygiëne in een kinderdagverblijf of de manier van opvoeden, makkelijker kunnen worden opgelost. Over de prijs van de kinderopvang zouden ouders echter niks meer te zeggen hebben. De Tweede Kamer vindt dit maar vreemd.

Nauwelijks een versterking

‘Ik snap niet dat, als je een wet maakt om ouders meer inspraak te geven, je ze dan meer inspraak over de prijs afneemt,’ zegt Pieter Heerma van het CDA. Ook oudervereniging Boink is kritisch en vindt het wetsvoorstel nauwelijks een versterking voor de ouders.

Meepraten leidt tot draagvlak

Een meerderheid van CDA, D66, PvdA en SP vindt nu dat de wet aangepast moet worden. Praten over de prijs van kinderopvang leidt volgens Steven van Weyenberg​ van D66 juist tot meer draagvlak. ‘Dat lijkt me alleen maar goed, dan kun je goed afwegingen laten zien tussen kwaliteit en de prijs.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws – Foto: Robin Utrecht/Hollandse Hoogte