Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verdrinkingsgevaar vooral bij jonge kinderen

Wat is er lekkerder op zonnige dagen dan spelen met water? Helaas is er ook een keerzijde: vooral kinderen onder de 5 jaar lopen gevaar om te verdrinken. Dat kan al in een laagje water van 10 cm.

In een oogwenk

Afgelopen weekend verdronk een jongetje van 18 maanden, nadat hij in het water was gevallen vlakbij het huis waar hij met zijn ouders op bezoek was, schrijft het AD. Verdrinking is een van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen van 1 tot 5 jaar. Jonge kinderen zien geen gevaar en zijn in een oogwenk verdwenen.

Advertentie

Klein laagje water

Wat ouders zich vaak niet realiseren, is dat de meeste verdrinkingsongevallen rondom huis gebeuren. In een vijver, regenton of zelfs in het allerkleinste opblaasbadje. Op de website van VeiligheidNL vertelt een deskundige dat ouders blijven onderschatten hoe snel en geruisloos dat gaat. Jonge kinderen kunnen al verdrinken in een klein laagje water en daar maken ze geen geluid bij.

Non-stop opletten

Wat kun je eraan doen? Het belangrijkste is dat je je kind geen moment uit het oog verliest. Niet alleen op het strand, ook in de tuin. Blijf er dicht bij in de buurt, liefst op een armlengte afstand. Laat je niet afleiden door je telefoon. En doe je kind op zwemles zodra hij daar aan toe is.

Auteur: Irene de Waal – bron: AD, Veiligheid.nl – beeld: 123rf


Lees ook:

Veiligheid in en om het huis
Maak je tuin kidsproof
Waterveiligheid