Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Let’s get it on: de voordelen van seks tijdens je zwangerschap

Als je zwanger bent gieren de hormonen door je lijf. Daardoor kan je libido ineens door het dak schieten, terwijl je een dag later niet meer aan seks moet denken. Toch zijn medisch experts het over één ding eens: seks tijdens de zwangerschap is hartstikke goed voor je gezondheid.

Advertentie

Dit zijn de belangrijkste redenen:

 1. Seks kan je bevalling en de herstelperiode daarna makkelijker maken

  Geloof het of niet, maar een potje seksen heeft ook voordelen op de lange termijn, namelijk voor de bevalling. Als je tijdens je zwangerschap regelmatig orgasmes hebt, krijg je sterkere bekkenbodemspieren. Hierdoor is de kans groter dat je bevalling soepel verloopt.

 2. Je blijft er fit door

  Heb je meer seks tijdens de zwangerschap, dan hoef je minder vaak te sporten (als je dat al deed). Best fijn, want hoe groter je buik, hoe lastiger het wordt om calorieën te verbranden met beweging. Vrouwen jagen er tijdens de seks gemiddeld 69 calorieën doorheen, dus waar wacht je nog op?

 3. Het kan de kans op pre-eclampsie verkleinen

  Grote kans dat je al googelend op ‘zwangerschapskwalen’ enge verhalen over pre-eclampsie bent tegengekomen. Zwangerschapsvergiftiging heet het in de volksmond, en het kan optreden bij een hoge bloeddruk. Hoewel maar weinig vrouwen met deze aandoening te maken krijgen, blijkt uit een Deense studie dat de kans nóg kleiner wordt als je regelmatig seks hebt. In sperma zit namelijk een speciaal eiwit (HLA-G) dat de bloeddruk kan verlagen.

  Advertentie

Misschien heb je in het eerste trimester totaal geen zin in seks, maar raak je in het tweede trimester juist heel snel opgewonden. Lees hier alles over seks tijdens de zwangerschap.

 

 1. Het vermindert stress

  Stress vermijden is tijdens je zwangerschap nog belangrijker dan normaal. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan: spanningen horen nu eenmaal bij het leven. Daarom is het volgens deskundigen belangrijk om een paar keer per week seks te hebben. Dan komt het hormoon oxytocine vrij en dat zorgt ervoor dat je weer helemaal ontspannen wordt.

 2. Je kunt er beter door slapen

  Misschien sliep je aan het begin van je zwangerschap nog als een roosje, maar hoe groter je buik, hoe lastiger het wordt om genoeg nachtrust te pakken. Stomende seks kan de oplossing zijn: de bewegingen die je dan maakt zouden namelijk zowel jezelf als de baby makkelijker in slaap krijgen.

  Lees ook: 8 redenen waarom je niet slaapt als je hoogzwanger bent

 3. Je hoeft minder vaak te plassen

  Ben je zo’n beetje de hele dag op de wc te vinden? Je bent niet de enige: met een baby in je buik komt er druk op je blaas te staan, waardoor je vaker moet plassen. Maar! Als je regelmatig orgasmes hebt, worden de spieren die ook de blaasinhoud controleren sterker. En dat kan zomaar wat wandelingetjes naar het toilet schelen.

Bron: Popsugar.com – Beeld: Shutterstock

Erandi Godinez

Redactioneel – Offer – Geboortekaartje

Geboortekaartjes

Mooiste kaart voor je kindje
Bekijk hier