Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zomerdip: lezen en rekenen in de vakantie zodat de lesstof niet wegzakt

Misschien heeft de leerkracht van je kind er weleens iets over gezegd: de zomerdip. Na de grote vakantie zou het lees- en rekenniveau van kinderen zijn gedaald, omdat ze zes weken niet met de leerstof bezig zijn. Klopt dat en zo ja, hoe voorkom je het?

Advertentie

Toen het kabinet eerder dit jaar bekeek of de kerstvakantie één week langer moet en de zomervakantie één week korter, was 80% van de ouders niet blij met dit plan. Een aantal leraren vond het plan daarentegen wél een goed idee. Zij vinden dat de zomervakantie te lang duurt voor kinderen. ‘Door zes weken vakantie te houden, zijn kinderen daarna veel lesstof vergeten’, aldus de leerkrachten.

Tafels op de trampoline

Juf Sofie van de Waart geeft een aantal tips die ook in haar nieuwe basisschoolbundel te vinden zijn. Oefen met hectometerpaaltjes, ANWB-paddenstoelen en kilometeraanduidingen. Tafels oefenen kan ook prima op een trampoline of in combinatie met touwtje springen, enzovoorts. Volgens de juf is het boek ideaal voor kinderen én ouders. Door de uitleg die erbij staat, kunnen ze nalezen hoe het ook weer zat met ’t kofschip, of het vermenigvuldigen van breuken en hun kind zo goed helpen bij het herhalen van de stof in de vakantie.

Lees ook: Oefenen met rekenen tijdens de vakantie, zo hou je het leuk

Langer vakantie

Er zijn twee onderzoeken in Nederland gedaan: één ging over technisch lezen, de ander over hoofdrekenen. De kinderen die werden onderzocht over taal, hadden na de zomervakantie leerwinst geboekt. Het onderzoek over hoofdrekenen toonde wel een kleine leerverlies aan. Het is volgens de juf belangrijk om tijdens de vakantie te oefenen, maar of echt voor ieder kind nodig is, is maar de vraag.

Bron: Sciencedirect– Beeld: GettyImages

Advertentie