Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zomerdip: lezen en rekenen in de vakantie zodat de lesstof niet wegzakt

Misschien heeft de leerkracht van je kind er weleens iets over gezegd: de zomerdip. Na de grote vakantie zou het lees- en rekenniveau van kinderen zijn gedaald, omdat ze zes weken niet met de leerstof bezig zijn. Klopt dat en zo ja, hoe voorkom je het?

Juffen Sofie van de Waart en Tineke Ingwersen waren vorig jaar heel stellig in Trouw: de zomerdip bestaat. ‘Elke juf en meester merkt in september dat de kennis weer is weggezakt’, zegt Van de Waart tegen de krant. Ze ziet het leren tijdens de vakantie voor haar eigen kinderen vooral als iets leuks, niet als iets dat moet. Dat wil ze de ouders dan ook meegeven.

Advertentie

Tafels op de trampoline

Ze geeft direct een aantal tips die, niet heel toevallig, ook in hun nieuwe basisschoolbundel te vinden zijn. Oefen met hectometerpaaltjes, ANWB-paddenstoelen en kilometeraanduidingen. Tafels oefenen kan ook prima op een trampoline of in combinatie met touwtje springen, enzovoorts. Volgens de juffen is het boek ideaal voor kinderen én ouders. Door de uitleg die erbij staat, kunnen ze nalezen hoe het ook weer zat met ’t kofschip, of het vermenigvuldigen van breuken en hun kind zo goed helpen bij het herhalen van de stof in de vakantie.

Lees ook: Oefenen met rekenen tijdens de vakantie, zo hou je het leuk

Langer vakantie

De zomerdip is – vooralsnog – niet wetenschappelijk bewezen: er is simpelweg te weinig onderzoek naar gedaan. Sjerp van der Ploeg van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek haalt in Trouw een aantal onderzoeken aan. Die zijn veelal gedateerd en gaan vaak over zomervakanties in andere landen. Een onderzoek in de VS liet wel een ‘leerverlies’ zien van ongeveer een maand, maar daar moet de kanttekening bij worden geplaatst dat ze in Amerika twee tot drie maanden zomervakantie hebben.

Het enige onderzoek in Nederland ging over technisch lezen. De kinderen in groep 4 en 5 die werden onderzocht, hadden na de zomervakantie juist leerwinst geboekt. Kortom, volgens de juffen is oefenen tijdens de vakantie wel belangrijk, maar of echt nodig is, is maar de vraag.

Bron: Trouw. Beeld: iStock