Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Voorkomen dat je kind een moeilijke eter wordt? Zo doe je dat, volgens onderzoek

Het kan een behoorlijke strijd zijn aan tafel als je een moeilijke eter hebt. Maar er is hoop: onderzoekers hebben ontdekt dat je kunt voorkomen dat je kind een moeilijke eter wordt. Zo pak je dat aan.

Advertentie

‘O, eet je kind geen groenten? Dan had je hem meer verschillende groenten moeten geven toen hij baby was, dan zou hij niet zo moeilijk doen.’ Als ouder van een moeilijke eter krijg je allerlei (vaak goedbedoelde) opmerkingen te horen waar je niet om hebt gevraagd. De oordelen van anderen helpen niets en er is niet altijd een aanwijsbare reden: sommige kinderen eten makkelijker dan anderen. Of het is slechts een fase, het is bijvoorbeeld hartstikke normaal dat je altijd goed etende baby van de een op andere dag in een kieskeurige dreumes verandert die niet meer aan tafel wil zitten of niets meer wil eten.

Lust je kind niets? Zo houd je het gezellig aan tafel

Invloed op de eter

Is er dan niets dat je kunt doen om te voorkomen dat je een kieskeurige eter krijgt? Misschien wel. Recent onderzoek van de Universiteit van Roehampton uit Londen wijst uit dat ouders die júíst erg streng zijn met eten, vaker een moeilijke eter hebben.

Hoe strenger, hoe kieskeuriger

Voor het onderzoek zijn driehonderd kinderen en hun ouders vijf jaar lang gevolgd. De onderzoekers keken onder andere hoe het er aan tafel aan toe ging. Wat blijkt? Hoe veeleisender en strenger de ouders zijn, hoe kieskeuriger het kind wordt. Ouders die hun kind minder onder druk zetten om hem nieuwe dingen te laten eten en hun kind ook zelf controle geven door hem te laten kiezen in wat hij eet, hebben vaak een minder lastige eter aan tafel.

Advertentie

Regels werken averechts

Hoogleraar biopsychologie Lee Gibson legt uit: ouders moeten niet vergeten dat het normaal is dat jonge kinderen nu eenmaal kieskeurig zijn met eten. Maak je dus niet meteen zorgen als er een periode is dat hij niet goed eet. Wat hij afraadt, is om je kind eetregels op te leggen: ‘blijven zitten tot je eten op is’ of ‘alleen een toetje als je al je groente op hebt’. Dat werkt vaak averechts,’ schrijft hij in het onderzoek.

Je kind straffen of belonen met eten, is ook geen goed idee. Zo ontwikkelt hij een negatieve relatie met eten. ‘Het is belangrijk dat kinderen op vroege leeftijd een positieve relatie met eten krijgen,’ zegt kinderarts Tanya Altman. ‘Anders hebben ze meer kans op gewichtsproblemen en eetstoornissen op latere leeftijd.’

Lees ook: 3 tips: zo geef je je kind een positieve kijk op eten mee.

Eten is een feestje

Maar wat doe je dan in de praktijk als je kind er elke avond een potje van maakt aan tafel? Schotel je kind vanaf jonge leeftijd allerlei soorten voedsel voor. Moedig hem aan om het proberen, probeer er een feestje van te maken. Eet je bijvoorbeeld noodles of spaghetti? Laat hem zien dat je dit kunt slurpen, dat is nog eens leuk. Soep als hoofdgerecht? Dat is ook heel leuk met een rietje.

Wil hij nog steeds niets eten? Geen probleem, de volgende keer beter. De meeste kinderen krijgen overdag genoeg voedingsstoffen binnen, zodat je kind niet meteen met honger naar bed gaat. Blijf rustig en positief, zo ziet je kind eten ook als iets leuks en zal hij minder snel een moeilijke eter worden.

Advertentie

Tip: Misschien maakt vrolijk bestek je kind happig

Eetopvoeding: nog meer tips om je kind beter te laten eten 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Babygaga.com – Beeld: Shutterstock