seksuele voorlichting
door

Voorlichting uit het boekje. Of toch niet?!

De bloemtjes en de bijtjes. Hoe breng je het verhaal aan je kind? Het is al jaren een onderwerp waar veel ouders mee worstelen. Ondanks dat het boek The Amazing True Story of How Babies Are Made al een tijdje te koop is, heeft het deze week in Australië de discussie rondom seksuele voorlichting opnieuw flink opgeschud.

Op Facebook verscheen afgelopen week dit bericht, en daar werd massaal door ouders op gereageerd. ‘Okaaaaayyyy… can someone please tell me why the hell is this sold in Kmart Australia under the kids section? Look at the photos and the words!!’

Advertentie

Het boek van Fiona Katauskas heeft de discussie ‘wat normaal is’ flink aangewakkerd. Want waar seksuele voorlichting vaak subtiel wordt aangepakt, is het bij dit boek redelijk in your face. Maar zeker niet alle reacties op het boek waren negatief. Veel ouders vinden het juist goed om kinderen in heldere taal (én bijpassend beeld) te vertellen hoe baby’s worden verwekt.

Zoektocht

Op haar website vertelt de schrijfster dat ze het boek besloot te maken nadat haar oudste zoon haar had gevraagd waar baby’s vandaan komen. Haar zoektocht naar een praktisch boek dat haar kon helpen, liep uit op een teleurstelling. Daarom besloot de illustrator hier zelf een boek over te maken.

Ze schrijft dat het een straightforward en eerlijk verhaal moest worden, dat moest aansluiten bij de moderne tijd. Zo laat het boek ook de alternatieve manieren om zwanger te raken zien, zoals IVF en donorschap en gaat het boek niet alleen uit van traditionele gezinssamenstellingen.

Humor

De meeste experts zijn het er over eens dat het goed is om al op jonge leeftijd te beginnen met seksuele voorlichting. Maak het onderwerp niet al te beladen en bespreek het al vroeg op een speelse of zelfs humoristische manier met je kind.

Bron: Parents