Voorspelling populaire babynamen 2017

De Amerikaanse site NameBerry.com heeft een lijst bekendgemaakt van babynamen die volgend jaar populairder zullen worden. De voorspellingen zijn gebaseerd op het zoekgedrag van hun bezoekers en met de hulp van een trendwatcher. Een mooie lijst om inspiratie op te doen!

Powernamen

Royal, Saint, Augustus en Kylo zijn een paar voorbeelden van zogeheten powernamen. In het nieuwe jaar komen daar nog veel meer van dat soort namen bij. Denk aan Thor, Odin, Freya, Jupiter, Atlas, Pandora en Zeus.

Advertentie

Bijbelse namen

In 2015 hebben maar liefst 20 Amerikaanse ouders hun zoon Lord (Heer) genoemd, en kregen 40 meisjes de naam Goddess (Godin). De naam Messiah (oftewel Messias) is verdubbeld in populariteit. Meer dan 1500 jongens kregen deze naam in 2015. Zangeres Anouk was de Bijbelse-namen-trend vér voor met haar kinderen Benjahmin, Elijah, Jesiah en Sion.

Showbizznamen

Dream, Mercy, Patience, True en Zen: celebrity’s staan erom bekend bijzondere namen voor hun kroost te bedenken. Of wat dacht je van Pax en Knox, de kinderen van Angelina Jolie en Brad Pitt. Dit soort bijzondere namen en variaties daarop zullen alleen maar toenemen in populariteit.

Feministische namen

Eleanor (Roosevelt), Rosa (Parks), Zelda (Fitzgerald), Frida (Kahlo)… Hoewel de eerste vrouwelijke president van Amerika nog even op zich laat wachten, vernoemen ouders hun dochters meer dan ooit naar beroemde heldinnen.

O aan het begin

In 2015 zagen we veel namen met de letter O erin verwerkt, zoals Harlow, Marlowe, Margot, Juno, Milo, Theo en Arlo. Komend jaar blijft de O in, maar dan aan het begin. Enorm populair is de naam Olivia, gevolgd door Olive, Ophelia, Octavia, Olympia, Oakley en Oona. Met jongensnamen beginnend met de letter O moet je denken aan Oliver, Owen, Otto en Oscar.

Chique namen

Ook chique ouderwetse namen als Winston, Remington, Kensington, Montgomery, Whitaker en Winchester doen het komend jaar goed bij jongens. Hoe langer de naam, hoe chiquer het klinkt.

Downton Abbey

Het is één van de populairste Britse series: Downton Abbey. En hoewel het laatste seizoen er inmiddels op zit, zullen we de Victoriaanse namen uit de serie als Cora, Violet, Sybil, Rosamund, Edith, Isobel, Daisy, Elsie, Marigold en Mary nog lang horen.

Dieren

Voornamen en doopnamen hoeven allang geen bestaande namen meer te zijn. Kinderen worden steeds vaker vernoemd naar een dier, en dat gaan we nog meer zien in 2017. Voorbeelden zijn Fox, Wolf, Lynx, Tiger, Falcon, Hawk en Lionel. In 2017 komen de namen Puma, Jaguar en Python daarbij.

Regen en rivier

Uniseks babynamen als River en Rain zijn al erg populair. Zij krijgen komend jaar concurrentie van namen als Bay, Lake, Ocean/Oceane, Rio, Harbor, Aqua, Marin/Marina Delta, Nile en Hudson.

Welke voornamen zijn toegestaan?

Geen naam is te gek in 2017, we kijken werkelijk nergens meer van op en bijna alles mag. Benieuwd welke voornamen in Nederland zijn toegestaan? Wat dacht je van Smiley bijvoorbeeld? De SVB heeft een handige lijst gepubliceerd. Bekijk ‘m hier.

Populaire Nederlandse namen

Namen zijn modegevoelig. Toch heeft sinds 1998 de jongensnaam Daan nooit lager gestaan dan de 7e plek. Onder de meisjesnamen is Sophie sinds 2006 nooit verder gedaald dan de 4e plek. In de afgelopen 8 jaar blijven ook de jongensnamen Sem, Lucas en Luuk veel voorkomen, net als Emma, Julia en Lotte.

Einde van een tijdperk

Een bijzonder weetje: de Nederlandse namen Johannes, Jan, Cornelis, Maria, Johanna en Anna raakten in 1992 hun top 3-positie definitief kwijt. Daarmee doorbraken ze een traditie van 112 jaar.

MEER LEZEN?

Bron: SVB, Name Berry