
Vroeggeboorte verstoort hechting niet
Een vroeggeboorte is ingrijpend en brengt vaak veel zorgen met zich mee. Toch lukt het ouders meestal prima om een goede band op te bouwen met hun te vroeg geboren baby, blijkt uit onderzoek van de Tilburg University. Er is geen directe relatie tussen vroeggeboorte en hechtingsproblemen.
Ook gedragen ouders van te vroeg geboren kinderen zich niet negatief naar hun kind.
Negatieve emoties
De periode rondom een vroeggeboorte is heftig voor ouders. Vaak moet de baby een tijd in het ziekenhuis blijven en dat kan zorgen voor depressieve gevoelens, angst en stress. Die negatieve emoties worden regelmatig gelinkt aan problemen in de relatie tussen ouders en kind, maar volgens onderzoeker Hannah Hoffenkamp is daarvoor geen bewijs: “Ouders van te vroeg geboren kinderen worden vaak aangemerkt als ‘risicogroep’. Mijn onderzoek laat zien dat vroeggeboorte niet noodzakelijkerwijs leidt tot een verstoorde hechtingsrelatie of tot negatief gedrag van de ouder naar het kind.”
Zie ook: Alles over vroeggeboorte
Risicofactoren bij ouders
Voor het onderzoek werden gezinnen vanaf de geboorte tot 6 maanden daarna gevolgd. Met vragenlijsten, video-observaties en interviews werd gekeken hoe de ouder-kindrelatie was. Daaruit blijkt dat vroeggeboorte geen rol speelt bij een verstoorde relatie, maar dat risicofactoren bij de ouders daar de oorzaak van zijn. Vooral ouders met negatieve en onrealistische verwachtingen lopen risico op een verstoorde hechting met hun kind. Het maakt daarbij niet uit of hun kind op tijd of te vroeg is geboren.
Zie ook: Hechten aan je baby
Wel concludeert Hoffenkamp dat, als er al sprake is van problemen in een gezin, een vroeggeboorte de situatie extra onder druk kan zetten.
Auteur: Jeanine Hoekstra – Bron: Tilburg University – Foto: 123RF