Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Bevallen na baarmoeder-transplantatie

Bijzonder: voor het eerst is een vrouw bevallen van een baby na een baarmoedertransplantatie. De moeder, een 36-jarige Zweedse, kreeg de baarmoeder van een 61-jarige vriendin.

Advertentie

De vrouw onderging vorig jaar de transplantatie. En omdat ze zelf wel werkende eierstokken had, kon de baby via IVF worden verwekt.

Te vroeg, maar gezond

Vorige maand beviel de Zweedse van een gezond zoontje. Vanwege complicaties werd het jongetje in de 31e week van de zwangerschap met een keizersnede geboren. Zowel moeder als kind maken het goed, verzekeren de artsen.

Redding voor vrouwen zonder baarmoeder

De succesvolle transplantatie is heel goed nieuws voor vrouwen die zonder baarmoeder zijn geboren. Tot nu toe was die vorm van onvruchtbaarheid niet te behandelen. Ook voor vrouwen die door kanker geen baarmoeder meer hebben kan de transplantatie een uitkomst zijn. De behandeling bevindt zich op dit moment nog in de experimentele fase. Tegenstanders zeggen dat het een risicovolle en dure operatie is.

Moeder doneert baarmoeder

Maar Zweden heeft nóg een primeur op het gebied van baarmoedertransplantaties. Op dit moment dragen daar twee vrouwen een baby in de baarmoeder waar ze zelf ook 9 maanden als foetus in gezeten hebben. Oftewel: in beide gevallen heeft de moeder haar baarmoeder aan haar dochter geschonken. Volgens dr. Liza Johannesson, die werkt voor het Sahlgrenska University Hospital in Göteborg, maken beide moeders het goed en kunnen ze niet wachten om hun baby in de armen te nemen.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: ANP/AD – Foto: The Lancet

 

Lees ook:

Borstkanker en onvruchtbaarheid

Oorzaken van onvruchtbaarheid bij man

Ligt onvruchtbaarheid vaker aan vrouwen?

 

 

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapsjurk

Zwangerschapsjurk

Fijne crinkle kwaliteit met dierenprint.
Shop nu