Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vrouw die eerste gender reveal party organiseerde heeft nu spijt en dit is waarom

Na de babyshower is de gender reveal party inmiddels ook in Nederland ingeburgerd. Op dit feest onthullen aanstaande ouders het geslacht van hun baby op een originele manier. Eén van de eerste vrouwen die zo'n feest in Amerika organiseerde, zegt nu spijt te hebben van haar gender reveal party.

Advertentie

Gender reveal party

De trend rondom de gender reveal party is uit Amerika overgewaaid. Op zo’n feestje zijn beide aanstaande ouders aanwezig om het geslacht van hun baby op een ludieke manier bekend te maken. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door middel van een taart die er aan de buitenkant ‘normaal’ uitziet, maar bij het aansnijden een roze of blauwe vulling laat zien. Is de vulling roze? Dan wordt het een meisje. Bij een blauwe vulling, verwachten ze een jongen. Ook wordt er regelmatig een grote ballon gevuld met confetti. Bij het doorprikken van de ballon komt er dan roze of blauwe confetti uit.

Lees meer: Gender reveal party: geslacht van je baby bekendmaken

Schuldgevoel

Ongeveer tien jaar geleden werd de eerste gender reveal party georganiseerd in Amerika. Jenna Karvunidis was één van de eerste zwangere vrouwen die zo’n feest organiseerde. Door middel van een grote taart met een roze vulling onthulde ze dat ze een meisje verwachtte. Ze schreef er destijds een blog over op een Amerikaanse site en zo werd dit fenomeen wereldwijd bekend.  Je zou denken dat ze hier trots op is, maar het tegendeel is waar: ze hield er een knagend schuldgevoel aan over. ‘Het was toen een mijlpaal’, vertelt ze aan The Guardian. ‘Ik had meerdere miskramen gehad en had zoiets van: yes, eindelijk ben ik op dat punt in mijn zwangerschap aangekomen waarbij ik weet of het een jongen of een meisje is. Ik dacht er helemaal niet over na dat ik hiermee een stempel op mijn kind drukte.’

Transgenders

Jenna vindt nu dat ze met het organiseren van haar gender reveal party onnodig de nadruk legde op het geslacht van het ongeboren kind en de daarbij behorende genderstereotypen. ‘Ik realiseer me dat er mensen zijn die twijfelen over het feit of ze zich een jongen of een meisje voelen. Denk bijvoorbeeld aan transgenders. Met dit feest heb ik iets gecreëerd dat eigenlijk heel slecht is.’

Advertentie

‘Geslacht niet het belangrijkst’

Jenna schrijft haar verhaal op Facebook. Haar bericht is inmiddels meer dan 14.000 keer gedeeld. Daarin schrijft ze niet dat ze vindt dat er geen gender reveal party’s meer georganiseerd mogen worden. Wel hoopt Jenna dat mensen zich realiseren dat het geslacht van je kind niet het belangrijkst is. Jenna’s dochter – die nu inmiddels elf jaar is – blijkt trouwens liever broekpakken te dragen dan jurken.

Lees meer: Oeps! Zoontje verknalt letterlijk en figuurlijk gender reveal party

Bron: Facebook – Beeld: Shutterstock

Advertentie