Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vrouw draagmoeder van eigen kleinkind

Een vrouw heeft als draagmoeder gefungeerd voor een baby van wie de biologische vader haar eigen zoon is. Volgens The Mirror is het voor het eerst dat deze situatie zich voordoet in het Verenigd Koninkrijk. De rechtbank oordeelde dat de overeenkomst weliswaar ‘hoogst ongebruikelijk’, maar ‘volkomen legaal’ is.

Advertentie

De zoon van de vrouw, ergens in de 20 en alleenstaand, had advies ingewonnen bij gespecialiseerde advocaten voor hij het proces om vader te worden startte. Vanaf de geboorte van het jongetje, inmiddels 7 maanden oud, heeft hij de volledige zorg op zich genomen. De rechter oordeelde dat hij de jongen nu mag adopteren.

‘Hoogst ongebruikelijk’

Details over de zaak kwamen dinsdagavond naar buiten in een schriftelijke uitspraak. De rechter is nog niet eerder zo’n regeling omtrent draagmoederschap tegengekomen. ‘De aangegane overeenkomst is er niet een die, voor zover ik weet, de rechtbank of de kliniek eerder is tegengekomen. En hoewel hoogst ongebruikelijk is het volkomen legaal onder de relevante wettelijke bepalingen,’ zo staat in de uitspraak.

‘Levenslang welzijn jongen meest belangrijk’

De rechter zei dat de belangrijkste overweging tot haar uitspraak het ‘levenslange welzijn’ van de jongen was geweest. ‘De papieren laten zien dat hij al geruime tijd vader wilde worden. Hij heeft gewacht tot de omstandigheden juist waren. Hij heeft een baan en een huis en kan zorg bieden aan het kind zoals een kind dat nodig heeft.’

Eerst ander familielid

In eerste instantie had een ander familielid aangeboden om als draagmoeder te fungeren, zo blijkt uit de uitspraak. Deze vrouw moest echter afhaken om medische redenen. Daarop besloot de moeder, van wie de leeftijd niet bekend is, zich aan te bieden. Haar man stond vierkant achter haar.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Mirror.co.uk – Foto: 123rf

 

Lees ook:

Vormen van adoptie