Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

‘Vrouwen, baar meer baby’s!’

In Nederland worden relatief weinig baby’s geboren. Gevolg: Nederland vergrijst steeds meer. Aan Nederlandse vrouwen dan ook de ‘taak’ om meer kinderen te gaan baren, aldus Robin Fransman, schrijver van het boek Sparen is geen deugd.

Advertentie

In zijn boek laat Fransman, voorheen adjunct-directeur bij Holland Financial Centre, er geen twijfel over bestaan: om de huidige vergrijzing tegen te gaan moeten er meer baby’s worden geboren in Nederland.

Belangrijk voor toekomst

‘Deze kinderen zijn de toekomst en van groot belang voor de maatschappij. Als er te weinig kinderen zijn en te veel oudjes, wordt het lastig. De last voor jongeren is dan hoger en de ouderen krijgen op den duur minder zorg,’ schrijft Fransman in zijn boek.

Te weinig kinderen

Ondanks het feit dat Nederland een hoog geboortecijfer kent, worden er hier met een gemiddelde van 1,7 kind nog steeds te weinig kinderen geboren. Om het bevolkingsaantal stabiel te houden, moeten vrouwen namelijk gemiddeld 2,1 kinderen op de wereld zetten.

Geboortepolitiek

In tegenstelling tot Scandinavië, waar vrouwen worden gestimuleerd om een kindje op de wereld te zetten, kent Nederland geen actieve geboortepolitiek. Onbegrijpelijk, volgens Fransman: ‘Waar is de gratis kinderopvang, de kinderbijslagbonus bij het derde kind? Waar zijn de faciliteiten om al op jonge leeftijd (tijdens je studie) een kind te krijgen en de mogelijkheden voor langer zwangerschapsverlof voor zowel vaders als moeders?’ vraagt hij zich af in zijn boek.

Advertentie

Auteur: Erandi Godinez – Bron: Telegraaf – Foto: 123rf

 

Redactioneel – Offer – Gezondheid baby

Digitale thermometer

Shop nu