door

Opvallend: vrouwen gebruiken ingevroren eicellen meestal niet

Als je je biologische klok voelt tikken, kan het geruststellend zijn dat er eicellen van je ingevroren zijn, maar de meeste vrouwen hebben ze uiteindelijk niet nodig. Belgisch onderzoek wijst uit dat vrouwen zelden terugkomen naar het ziekenhuis om hun eicellen te laten bevruchten.

Als je de 35 passeert, gaat de kwaliteit van je eicellen omlaag. In Nederland kun je sinds 2011 je eicellen laten invriezen om ‘sociale redenen’. Bijvoorbeeld omdat je nu nog niet zwanger wilt raken, maar wel gezonde eicellen achter de hand wilt hebben voor later. Invriezen zonder medische reden kost gemiddeld tussen de €3000 en €4000.

Advertentie

Partner gevonden

Het Belgische onderzoek keek naar 563 vrouwen die hun eicellen lieten invriezen bij het Universitair Ziekenhuis Brussel. Slechts acht procent kwam terug om hun eicellen ook echt te laten bevruchten en inbrengen. Dat komt vooral doordat ze inmiddels een partner gevonden hebben en via de natuurlijke weg zwanger zijn geraakt. Van de 43 vrouwen die hun eicellen wel gebruikten voor een IVF-behandeling raakte een derde zwanger.

Spontaan zwanger

Ook in Nederland gebruiken weinig vrouwen hun ingevroren eicellen. Het UMC Utrecht heeft de afgelopen 7 jaar de eicellen van 150 vrouwen ingevroren, maar geen van deze vrouwen is teruggekomen om ze te laten bevruchten en inbrengen. Het kan natuurlijk zijn dat ze dit later nog wel gaan doen, maar onderzoekers stellen dat ook in dit voorbeeld veel vrouwen spontaan zwanger raken.

 Bron: Trouw – Beeld: Shutterstock