Jaren na bevalling alsnog zwangerschapsuitkering voor zzp'ers

Was je tussen augustus 2004 en juni 2008 zwanger en werkte je als zelfstandige? Dan is de kans groot dat er een financiële meevaller op je ligt te wachten. Is dat even fijn!

Duizenden euro’s misgelopen

Het zit zo. Zzp’ers die tussen augustus 2004 en juni 2008 moeder zijn geworden, hebben recht op zo’n 5600 euro. Dat komt doordat de zwangerschaps- en bevallingsuitkering voor zelfstandigen in 2004 éérst werd geschrapt om drie jaar later alsnog in te voeren. Naar verluidt zaten zo’n 20.000 vrouwen tussen de twee zwangerschapsregelingen in en hebben zij daardoor duizenden euro’s misgelopen.

Advertentie

En dus stapte een groep vrouwen naar de rechter om verhaal te halen. Dit deden zij op grond van het VN-Vrouwenverdrag, waarin staat dat iedere werkende vrouw recht heeft op een vorm van bevallingsverlof met behoud van een deel van het inkomen. En met succes! Na een jarenlang proces heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid besloten alle vrouwen uit die periode te compenseren.

Compensatie aanvragen

Ben jij één van die vrouwen? Neem voor het aanvragen van een compensatie contact op met het UWV. Overigens geldt de regeling ook voor vrouwen die werkzaam zijn in de onderneming van hun partner.

Lees ook: zwanger en zelfstandige: wat zijn je rechten?

Bron: NOS – Beeld: Shutterstock