Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Vuile lucht heeft invloed op hersenen van ongeboren baby

Dat luchtvervuiling schadelijk kan zijn voor je hart en longen, is al langer bekend. Maar nu blijkt dat het ook een negatieve invloed kan hebben op het brein van een ongeboren baby.

Ongeboren baby’s die via hun moeder zijn blootgesteld aan luchtvervuiling door fijnstof hebben later meer kans op psychische stoornissen zoals ADHD of zijn gevoeliger voor verslavingen. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van onder andere het Erasmus MC.

Advertentie

Luchtvervuiling thuis

Voor het onderzoek is onder andere bij een groep zwangere vrouwen uit Rotterdam het niveau van luchtvervuiling bij hun thuis gemeten. Van 783 kinderen die uit deze zwangerschappen geboren werden, werd tijdens hun zesde tot tiende levensjaar een hersenscan gemaakt.

Dunnere hersenschors

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap waren blootgesteld aan een grotere hoeveelheid fijnstof bleken vaker kinderen te krijgen met een dunnere hersenschors. De verschillen waren vooral zichtbaar in het frontale gebied van de hersenen; het deel van het brein dat is betrokken bij een verminderde remmende controle. Dit kan leiden tot gedragsproblemen bij kinderen, zoals impulsief gedrag, verslavingsgevoeligheid en ADHD.

Strengere limiet

Hersenen van embryo’s zijn extra kwetsbaar, omdat ze schadelijke stoffen uit de omgeving nog niet kunnen afstoten. Toch is de conclusie van het onderzoek opmerkelijk te noemen: de concentratie fijnstofdeeltjes die werd gemeten, is namelijk lager dan de luchtvervuilingslimiet die in de Europese Unie geldt. De onderzoekers pleiten dan ook voor strengere Europese normen voor luchtverontreiniging.

Geen reden tot paniek

Volgens de onderzoekers moeten vrouwen die nu in verwachting zijn niet direct in paniek raken. De latere effecten van fijnstof op het brein van foetussen is gemeten in een onderzoeksgroep die nu tien jaar oud is. Deze kinderen vertoonden op dit moment geen stoornissen.

Bron: Volkskrant – Beeld: Shutterstock