
WHO adviseert om minder snel in te grijpen tijdens bevalling
Jarenlang adviseerde de World Health Organization (WHO) artsen en verloskundigen om in te grijpen als een bevalling langzamer vorderde dan in het algemeen. Maar daar komt de gezondheidsorganisatie op terug. Vaak is ingrijpen niet nodig en het kan leiden tot meer ingrepen en uiteindelijk een keizersnede. Daarom zijn er nieuwe richtlijnen opgesteld.
Neemt de ontsluiting minder dan een centimeter per uur toe? Dan moet de bevalling worden versneld met weeënopwekkers. Tenminste, dat was tot voor kort het advies van de WHO. De gezondheidsorganisatie heeft deze richtlijn nu aangepast: vrouwen moeten meer tijd krijgen om op de natuurlijke manier te bevallen. Is er toch een ingreep nodig, dan is het belangrijk dat de aanstaande moeder bij deze beslissing wordt betrokken.
Toenemend aantal keizersneden
Elk jaar worden er wereldwijd ongeveer 140 miljoen baby’s geboren. Hoewel het merendeel van deze bevallingen zonder complicaties verloopt, wordt er toch vaak ingegrepen. Vaker dan nodig, stelt de WHO nu. Vrouwen krijgen te vaak onnodig weeënopwekkers toegediend om de bevalling te versnellen. Het gevolg daarvan kan zijn dat ze meer pijn ervaren, waardoor ze ook een ruggenprik willen. Dat kan er weer toe leiden dat er meer ingrepen nodig zijn om de baby geboren te laten worden, zoals een vacuümpomp of soms zelfs een keizersnede. Ook daarover maakt de organisatie zich zorgen: het aantal keizersneden is over de hele wereld te hoog, terwijl deze operatie grote risico’s met zich meebrengt.
Advies te algemeen
De WHO roept nu op om alleen in te grijpen wanneer er werkelijk risico op complicaties is. Waarom deze omslag? Volgens Ian Askew, onderzoeker bij de WHO, waren de eerdere adviezen te algemeen om te kunnen betrekken op alle zwangere vrouwen. Elk lichaam is anders en elke bevalling verloopt anders. Door de oude richtlijn gingen zorgverleners te snel over op ingrepen zoals weeënopwekkers en dat is een van de redenen waarom het aantal keizersneden enorm is toegenomen. Het nieuwe advies luidt daarom: als de geboorte normaal verloopt en de vrouw en haar baby niet in gevaar zijn, dan hoeft de bevalling op geen enkele manier versneld te worden.
Positief gevoel
Ook is de WHO zich ervan bewust dat de meeste vrouwen het liefst op de natuurlijke manier en dus zonder ingrepen willen bevallen. Daar moeten zorgverleners meer rekening mee houden, vindt de organisatie. ‘Is een medische interventie echt nodig, dan moet de vrouw betrokken worden bij het nemen van beslissingen. Zo is de kans groter dat een vrouw haar bevalling, ondanks de ingreep, als positief ervaart.’
Bron: The Guardian.com. Beeld: Shutterstock