Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom deze 7 opvoedmythes echt niet kloppen

Is dicht op de televisie zitten nou echt slecht voor je kinds ogen? En wordt hij hyper van te veel snoep? Zeven bekende opvoedmythes ontmaskerd.

Advertentie

Word je soms een beetje moe van al die opvoedwijsheden en ongevraagde adviezen die je buurvrouw, (schoon)moeder of vriendinnen je op het hart drukken? Ze bedoelen het vast goed hoor, maar doe vooral je eigen ding. Bovendien: de meeste van die weetjes – die soms al generaties lang meegaan –kloppen vaak helemaal niet. Zeven mythes ontmaskerd:

 1. Te veel suiker maakt kinderen druk

  Dit is misschien wel de bekendste: als je kind te veel snoep binnenkrijgt, wordt hij hysterisch druk. Het is niet waar. Wetenschappers zien geen direct verband tussen snoepen en hyperactiviteit. Ja, mogelijk komt er door suiker meer adrenaline vrij in je kinds lijf, maar dat gebeurt net zo goed na het eten van een tomaat. Het lijkt misschien wel alsof je kind erg druk is op een feestje met veel snoep, maar dat ligt vaker aan de feeststemming en het gezelschap van de andere kinderen.

  Tip: zoveel suiker mag je kind gemiddeld per dag binnenkrijgen. 

 2. Kinderen die snel praten en lopen zijn slimmer

  Wat is je vriendin trots op haar kind dat ‘al’ praat (jij verstaat er niks van, maar zij hoort echt hele volzinnen). We snappen best dat ouders het – al dan niet stiekem – cool vinden als hun kind snel is met zulke dingen, maar het zegt weinig tot niets over hoe slim of snel je kind later blijkt te zijn. Lees hier meer over de eerste woordjes van je baby.

  Advertentie
 3. Bij volle maan worden meer baby’s geboren

  Al sinds de oudheid krijgt de maan allerlei magische krachten toegedicht. Zo zouden verloskundigen topdrukte beleven bij volle maan. Maar onderzoek wijst erop dat er met volle maan evenveel baby’s ter wereld komen als op andere momenten.

  Lees ook: Dit is de beste maand om zwanger te worden, volgens de wetenschap

 4. Als je beiden blauwe ogen hebt, kun je geen kind met bruine ogen krijgen

  Heeft je kind een hele andere kleur ogen dan je partner en jij? Dan krijg je misschien continu grapjes over de melkboer te horen. Maar die grappenmakers hebben duidelijk geen verstand van genetica. Hoewel het niet veel voorkomt, kan een kind van ouders met blauwe ogen echt bruine ogen hebben. Lees hier meer over het voorspellen van de oogkleur van je baby.

 1. Van wortels eten gaat je kind beter zien in het donker

  Een kern van waarheid zit er wel in: wortels zitten vol vitamine A en dat is goed voor je ogen, haargroei en nagels. Maar om echte nachtvisie te krijgen, zou je ontelbaar veel wortels moeten eten.

 2. Te dicht bij de tv zitten is slecht voor je ogen

  Dit zeiden je eigen ouders vroeger misschien al tegen jou en nu hoor je jezelf het tegen jouw kind zeggen als hij met zijn neus bovenop zijn favoriete tekenfilm zit. Maar er is echt geen bewijs dat dicht op het scherm zitten je ogen schaadt. Het is eerder andersom: misschien zit je kind zo dicht op de televisie, omdat hij een bril nodig heeft

  Tip: met dit simpele trucje krijg je je kind achter een beeldscherm vandaan (zonder drama!).

 1. Het belangrijkste aan opvoeden is consequent zijn

  Deze uitspraak hoor je vast heel vaak en klinkt ook logisch: je kind heeft duidelijkheid en grenzen nodig, toch? Het is wat genuanceerder. Opvoeden is persoonlijk en geen exacte wetenschap. Maar sommige pedagogen noemen de wees-consequent-mantra een mythe. Zij denken dat je beter naar je kind kunt luisteren als hij wéér vraagt of hij alleen naar het pleintje verderop mag in plaats van meteen te antwoorden: ‘Dat mocht vorige week niet en nu dus ook niet’. Misschien heeft je kind wel goede argumenten of kan hij het inmiddels wel.

Bron: BabyGaga – Beeld: Shutterstock