Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom een baby na je 35e volgens de wetenschap een goed idee is

Eind vorige week maakte PvdA-politica Sharon Dijksma leuk babynieuws bekend: ze is zwanger van haar derde kind. 'Een bijzonder en onverwacht cadeau waar we heel blij mee zijn', zegt ze zelf op Instagram. Met haar 48 jaar is deze zwangerschap best uitzonderlijk. En hoewel de kans op complicaties bij zwangere vrouwen boven de 35 jaar toeneemt, ziet de wetenschap juist ook veel voordelen.

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een eerste kind krijgen is al tientallen jaren aan het stijgen. In Nederland is de gemiddelde leeftijd nu 29 jaar; een van de hoogste cijfers ter wereld. Met 35 jaar val je in de categorie ‘oudere moeders’. ‘Het is normaal dat vrouwen zich zorgen maken over een zwangerschap op latere leeftijd, maar vrouwen van 35 zijn over het algemeen gezond en kunnen baby’s krijgen,’ zegt Juli Fraga, een erkend psycholoog uit San Francisco, gespecialiseerd in gezondheidsproblemen bij vrouwen. ‘Zelfs voor vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen zijn er veel manieren, zoals IVF, eiceldonatie of draagmoederschap, die kunnen helpen bij het krijgen van kinderen,’ voegt ze eraan toe.

Advertentie

In goed gezelschap

Sharon Dijksma is als veertiger overigens geen uitzondering. Eva Jinek, Nicole Kidman, Halle Berry, Eva Mendes, Gwen Stefani en Alyssa Milano kregen allemaal een kind na hun veertigste. Janet Jackson was zelfs vijftig toen vorig jaar haar zoontje Eissa werd geboren.

Realiteit

De opvatting dat je na je 35e geen kinderen meer kunt krijgen is volgens dr. Fraga dan ook onjuist. ‘De angst dat iemand niet meer vruchtbaar is, is meer een zorg dan een realiteit,’ stelt ze. Sterker nog, verschillende wetenschappelijke studies zien ook voordelen bij een zwangerschap op latere leeftijd. De feiten op een rijtje:

 1. Het is een trend
  Volgens het National Center for Health Statistics is de snelstgroeiende groep vrouwen die kinderen krijgen, de groep van vrouwen in de veertig. In feite is het een ontwikkeling die al tientallen jaren gaande is. En deze trend zal zich waarschijnlijk nog even blijven voortzetten.
 2. Je leeft langer
  Uit een doorlopend onderzoek van New England Centenarian blijkt dat vrouwen die na hun veertigste een kind kregen vier keer meer kans hebben om honderd jaar te worden dan vrouwen die op jongere leeftijd kinderen kregen.
 3. Het houdt je jong
  Een studie van JAMA Internal Medicine laat zien dat ‘je jong voelen’ helpt om een ​​langer, gelukkiger en zorgeloos leven te leiden. En dat een jong kind hiervoor kan zorgen bij oudere ouders.
 4. Je bent gelukkiger
  Zo blijkt uit literair onderzoek dat oudere ouders gelukkiger zijn dan jonge ouders.
 5. Het maakt je slimmer
  Een studie bij moeders boven de 35, gepubliceerd in de Journal of the American Geriatrics Society, toont aan dat deze moeders baat hebben bij de hormonen die het lichaam en de hersenen overspoelen tijdens de zwangerschap. Hierdoor zagen de onderzoekers een verbetering van het probleemoplossend vermogen, mentaal redeneren en het geheugen van de moeders.

Bron: Parents Beeld: Shuttertock, Instagram