Alles super schoon houden voor je kind is niet nodig
door

Waarom een beetje viezigheid juist goed is voor je kind

Goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat het helemaal niet nodig is om non-stop speentjes uit te koken en de vloer als een bezetene te boenen zodra je baby begint te kruipen. Een beetje viezigheid is zelfs juist goed voor je kind.

Dit heeft alles te maken met ‘goede’ bacteriën. In onze darmen zitten allerlei kleine microben, zoals bacteriën, die hun weg door de jaren heen naar binnen hebben gevonden. Bijvoorbeeld omdat je bent vergeten je handen te wassen of door ze in te ademen. Deze unieke combinatie van bacteriën noemen we de darmflora of darmmicrobioom. Een goede darmflora is heel belangrijk: het helpt bij het verteren van voedsel, het vecht tegen infecties en zorgt ervoor dat we vitaminen beter opnemen uit het voedsel dat we eten.

Advertentie

Afweersysteem kind

De darmflora van baby’s is nog niet compleet. Natuurlijk moet je het niet overdrijven, maar het is dus juist goed voor je kind om bacteriën binnen te krijgen. Zo bouwt hij weerstand op tegen allerlei specifieke ziekteverwekkers. Dat opbouwen gebeurt als je kind voor het eerst in aanraking komt met zo’n specifieke ziekteverwekker. Het lichaam maakt dan antistoffen en afweercellen aan tegen die specifieke indringer. Na die eerste keer onthoudt het immuunsysteem hoe het die ziekteverwekker moet aanpakken. Als diezelfde ziektekiem dus later nog eens het lichaam binnendringt, herkent het afweersysteem dat direct en stuurt gelijk die specifieke afweercellen eropaf.

Hoe ouder je kind is, hoe meer afweerstoffen hij heeft opgebouwd en hoe sterker zijn afweersysteem is geworden. Het immuunsysteem is ongeveer aan het eind van de puberteit ‘volgroeid’. Dat wil overigens niet zeggen dat je kind dan nooit meer ziek zal worden, maar hij is wel een stuk minder vatbaar voor ziektes geworden.

Lees ook: zo werkt het afweersysteem van je kind

Vieze gewoontes die juist goed zijn

Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar welke type bacteriën nu het beste voor ons zijn. Denk alleen al aan alle probiotica. Maar een ding is duidelijk: jonge kinderen moeten juist blootgesteld worden aan een breed scala van organismes zoals bacteriën. Uit onderzoek blijkt namelijk het volgende:

 1. Huisdieren

  Kinderen die opgroeien in een huis met honden en katten, vooral als die zowel binnen als buiten komen, hebben in het eerste jaar van hun leven 30 procent minder kans op verkoudheid en oorontsteking.

  Nog meer voordelen van huisdieren voor je kind? Lees ze hier.

 2. Op de boerderij

  Kinderen die opgroeien op een boerderij hebben 50 procent minder risico op het krijgen van astma in vergelijking met kinderen die daar niet opgroeien. Regelmatig een bezoekje aan een kinderboerderij of een boer in de buurt en dan lekker de weilanden in is dus niet alleen leuk, maar ook nog eens heel gezond.

  Lees ook: astma bij kinderen

 3. Speen schoonmaken

  Maak je de speen (stiekem) wel eens schoon door hem in je eigen mond te stoppen? Dan heeft je kind een kleinere kans op voedselallergieën en eczeem in vergelijking tot ouders die speentjes dagelijks wassen en steriliseren. Maar let op: heb je last van koortsuitslag of ben je ziek, dan is dit niet aan te raden.

  Lees hier alles over de meest voorkomende voedselallergieën bij kinderen.

 4. Duimen en nagelbijten

  Gewoontes als duimen en nagelbijten worden in sommige onderzoeken gelinkt aan een kleinere kans op allergieën. Nu moet je dit natuurlijk niet stimuleren, maar sabbelt of knaagt je kind aan zijn ongewassen handje dan hoef je je hier dus niet druk over te maken.

  Benieuwd naar meer voor- en nadelen van duimen voor je kind? Je leest ze hier.

Bron: Whatsupmoms.com – Beeld: Shutterstock.