Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom elke moeder een post-geboorteplan nodig heeft

Veel vrouwen leggen in een geboorteplan vast hoe ze willen bevallen. Maar ook voor de hectische periode daarna, kan het houvast geven als je vooraf al een plan van aanpak hebt opgesteld.

Advertentie

Als je baby geboren is, is het makkelijk om de controle te verliezen en in een rollenpatroon te belanden waar je niet happy mee bent. Het wennen aan het nieuwe ritme met je baby heeft door alle drukte en vermoeidheid soms meer weg van overleven.

Het kan daarom helpen om vooraf bewust na te denken over een eerlijke taakverdeling tussen jou en je partner. Voor in de kraamtijd, maar ook voor de periode na je verlof. Door niet alles op je af te laten komen, maar vast samen na te denken over jullie nieuwe situatie, kun je straks de veranderingen beter managen. Ook zal het zorgen voor meer gelijkheid tussen jullie en zul je uiteindelijk veel meer plezier beleven aan het ouderschap.

Lees ook: Dit kun je verwachten van de kraamweek

Voorbereiden

Maar hoe kun je je voorbereiden op een totaal nieuwe en onbekende situatie? Begin met de dingen die je wel weet. Je weet dat de eerste drie maanden na de geboorte je leven volledig draait om voeden, slaapjes en luiers verschonen. Maar ook daarna blijven kinderen handenbinders. Je kunt dagen vullen met het opruimen van speelgoed, peuters achterna rennen, zindelijkheidstraining en eten klaarmaken. Ook heb je standaard een enorme to-do lijst met afspraken die je moet inplannen en klusjes in huis die je tijdens een middagslaapje wilt afwerken.

2,5 fulltime baan

Het zijn meestal de moeders die naast hun werk ook het gezin managen. Uit onderzoek blijkt dat het moederschap gelijk staat aan twee en een halve fulltime baan. Waar ga je die tijd vandaan halen? Hoe los je dit op? Dit zijn een aantal dingen die je kunt doen.

Advertentie
 1. Maak samen duidelijke afspraken

  Stel samen met je partner een lijst op van echt alle huishoudelijke taken. Denk niet alleen aan de dagelijkse klusjes, maar zet bijvoorbeeld ook de voorjaarsschoonmaak op de planning. Daarmee maken jullie inzichtelijk wat er allemaal gedaan moet worden en kunnen jullie de taken eerlijk verdelen. Dit voorkomt een hoop frustratie. Ook de zorgtaken doe je samen. De kans is groot dat jij door je verlof veel meer tijd doorbrengt met jullie baby dan je partner. Zorg er ondanks dat voor dat jij niet de enige bent die weet wat er moet gebeuren als je baby huilt, of die de trucjes kent om hem in slaap te krijgen. Waak er ook voor dat jij niet altijd degene bent die met de baby thuis blijft als je partner met je oudere kind(eren) gaat zwemmen of voetballen.

  Tip: Zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby

 2. Ruim op

  Het hele gezin heeft baat bij een georganiseerd huishouden. Door alles van een vaste plek te voorzien, weet iedereen alles in huis te vinden en na gebruik weer op te bergen. Maak ook duidelijke afspraken over bijvoorbeeld bedtijd en schermtijd. Dit zorgt ervoor dat jouw regels ook nageleefd worden als iemand anders op je kind past. En ontdoe je van spullen. Minder spullen betekent ook minder opruimen. Dus bedenk of je echt al die kleding en dat speelgoed in huis nodig hebt.

 3. Zorg voor jezelf

  Je hebt het nodig elke dag wat tijd voor jezelf te hebben. Gun jezelf dus meer dan dat wekelijkse yoga-uurtje, want dat is niet voldoende om op te laden. Door jezelf elke dag een beetje me-time toe te eigenen blijft het moederschap fantastisch.

  Advertentie

Check ook deze handleiding: zo schrijf je een kraamplan.

 

Bron: Scary Mommy – Beeld: Shutterstock.