Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Maken je kinderen ruzie? Lekker laten kibbelen!

Het ene moment spelen je kinderen gezellig... en een tel later is er bonje. Ben je geneigd om dan direct in te grijpen? Hoeft niet, het is juist goed om het ze ook eens zelf te laten uitvechten. Lees hier waarom.

1. Ruzies zijn leerzaam

Als je een discussie kunt voeren zonder persoonlijk te worden, bereik je vaak het meest. Toch zijn er volgens psycholoog Adam Grant maar weinig ouders die hun kinderen dit leren. ‘Ruzies tussen kinderen kappen we meestal direct af, en onze eigen ruzies voeren we zoveel mogelijk achter gesloten deuren. Terwijl het helemaal niet erg is om je kinderen af en toe bloot te stellen aan een ruzie.’

Advertentie

Sterker nog: het is juist bevorderlijk voor hun creativiteit. Kinderen leren tijdens ruzies om te onderhandelen, compromissen te sluiten en om verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen acties. Allemaal vaardigheden waar ze de rest van hun leven profijt van hebben.

Tip! Zo stimuleer je de creativiteit van je kind

2. Het maakt je kind onafhankelijk

Volgens veel psychologen kun je je maar beter met het gekibbel van je kinderen bemoeien vóórdat het echt uit de hand loopt. Maar moeder en blogger Melissa L. Fenton is het daar niet mee eens: ‘Ik heb geen tijd om elke keer als therapeut op te treden als mijn kinderen ruziemaken. In het echte leven werkt het ook niet zo. Ik wil dat mijn kinderen leren om zelf ruzies op te lossen, zodat ze niet afhankelijk zijn van mij of een ander om het weer goed te maken.’

Lees ook: Ruzie tussen kinderen oplossen doe je zo

3. Het is een veilige voorbereiding

Al doe je thuis nog zo je best om de lieve vrede te bewaren, vroeg of laat raakt je kind toch een keer betrokken bij een conflict. Op zo’n moment is het fijn als hij weet hoe hij van zich af kan bijten, zonder daarbij fysiek te worden of anderen te kwetsen. En waar kan hij dit beter leren dan veilig thuis met zijn eigen broer of zus?

Bron: Purewow – Beeld: Shutterstock