Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Waarom griezelverhalen juist goed zijn voor kinderen

De Kinderboekenweek is weer begonnen, met dit keer als thema: Griezelen. Is dat wel zo'n geschikt onderwerp, vraag je je misschien af. Straks ziet mijn kind voor het slapen gaan overal spoken en monsters. Toch wel, menen experts. Volgens hen helpen enge verhalen kinderen juist om te gaan met angst.

Griezelen is goed voor kinderen. Zolang het niet té eng is natuurlijk. Er is wel een verschil tussen iets engs zien of lezen. Als een kind een eng boek leest, bepaalt hij zelf hoe griezelig de plaatjes die hij er in zijn hoofd bij verzint zijn. Hij heeft zelf de regie, zou je kunnen zeggen. In een enge film wordt de mate van griezelen bepaalt door de beelden, de muziek en de geluiden en heeft je kind het niet zelf in de hand. Je kind krijgt dus eerder nachtmerries na het zien van een enge film, dan na het lezen van een spannend boek.

Advertentie

Ze leven nog lang…

Dan nu antwoord op de vraag: waarom is griezelen goed voor kinderen? Om te beginnen is bang zijn, een emotie die erbij hoort. Hoe kun je je veilig en geborgen voelen, als je niet weet hoe het voelt om bang te zijn? Door griezelige verhalen te lezen, leren kinderen bovendien het verschil tussen goed en kwaad kennen.

Vooral sprookjes lezen is heel leerzaam wat dat betreft. Kinderen herkennen zich in de karakters – ‘Ik ben de prinses!’ en uiteindelijk overwint het goede altijd het kwade.  De weg die in het boek moet worden afgelegd om het kwade te overwinnen, is voor kinderen bovendien een lesje: je kunt alles overwinnen en bereiken, als je er maar je best voor doet. Ook fijn voor je kind: hoe eng en gruwelijk sommige sprookjes ook zijn, aan het eind leven ze altijd lang en gelukkig. Oftewel: alles komt altijd weer goed!

Leeftijdsindicatie

Natuurlijk is niet elk griezelig boek geschikt voor elk kind. Op de meeste boeken staat niet voor niets een leeftijdsindicatie. Maar zelfs als het boek geschikt is voor de leeftijd van je kind, wil dit niet zeggen dat het ook geschikt is voor jouw kind. Elk kind is tenslotte anders en de een is bang aangelegd dan de ander. Hoe weet je nou of een boek geschikt is voor je kind en wat als je het verkeerd hebt ingeschat en je kind het toch eng vindt? Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

Tips bij het lezen enge boeken

  • Kijk bij het kiezen van een boek altijd naar het onderwerp van het verhaal. Is je kind bang in het donker, lees dan geen boek dat zich een donker bos afspeelt. Dit versterkt mogelijk de angst van je kind.
  • Leeftijdsadviezen van de bibliotheek en Kijkwijzer vormen een prima richtlijn, maar nog belangrijker is het om naar je kind te kijken. Twijfel je, wacht dan nog liever even met het kopen of lenen van het boek.
  • Lees je je kind voor uit een spannend boek, pas dan je manier van lezen aan op de leeftijd en beleving van je kind. Merk je dat je kind het behoorlijk spannend vindt, maak het dan wat minder eng door je stem hierop aan te passen. Andersom kan natuurlijk ook: mag het wel wat spannender voor jouw kind, haal dan je griezeligste stemmen uit de kast.
  • Soms zie je niet direct dat je kind het eng vindt, maar merk je het doordat je kind nachtmerries krijgt of het na gaat spelen. Nachtmerries zijn vervelend maar verdwijnen vanzelf. Dat spel is juist goed. Dit is een manier voor je kind om iets te verwerken. Uiteindelijk zal je kind leren om te gaan met dingen die hij spannend vindt.
  • Als je merkt dat je kind bang is door iets dat hij gelezen heeft, praat er dan over met je kind. Leg uit dat het niet echt is, of dat het kinderen niet kan overkomen. Bij jonge kinderen helpt uitleggen niet: hun emoties zijn veel sterker dan ratio. Let daarom tijdens het lezen goed op je kind en stop als je merkt dat het te eng is.