Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom het goed is dat je kind niet luistert

Het is af en toe super-vermoeiend dat niets wat je zegt ook maar enige indruk lijkt te maken op je kind. Je zou bijna gaan twijfelen aan je opvoedkwaliteiten. Niet doen!

Gehoorzaamt je kind voor geen meter? Hoef je maar naar het verkeerde kleur T-shirt te wijzen en krijgt je peuter al een woede-aanval? Hangt je schoolkind elke dag weer zijn jas niet op? Dat ligt niet aan jou. Volgens de Amerikaanse opvoedkundige Deborah MacNamara zijn mensen van nature opstandig en is het juist goed dat je kind niet meewerkt.

Advertentie

Instinct

Als jou verteld wordt wat je moet denken, doen of voelen, dan voel jij toch ook weerstand? Het is een heel nuttig instinct om je kont tegen de krib te gooien als iemand je ergens toe wil dwingen, aldus MacNamara. Het is immers goed om jezelf te beschermen. ‘Kinderen uiten dat opstandige instinct alleen meer dan volwassenen en dat is een uitdaging voor ouders.’

Lees ook: Dit zijn 13 typische aanleidingen voor driftbuien bij peuters.

Controle

Allemaal leuk en aardig, dat je kind van nature het tegenovergestelde wil doen van wat hem wordt opgedragen, maar hoe krijg je je kind zover dat hij toch doet wat je wilt? Door hem het gevoel te geven dat hij het zelf ook wil, aldus MacNamara, en niet dat hij het moet. Geef je kind een gevoel van controle.

Lees ook: Met deze methode krijg jij je kind weer stil

Gehoorzaam

Je kind wat meer controle geven, is niet alleen een slimme tactiek omdat je er iets door gedaan krijgt. Het is ook fijn omdat je niet moet willen dat je kind alleen maar gehoorzaam is. Je wilt immers dat hij zichzelf leert kennen en een eigen wil ontwikkelt. Lees hier alles over de sociaal-emotionele ontwikkeling van een peuter.

Tip: Lees alles over de ontwikkeling van je peuter in het Ouders van Nu boek ‘Van peuter tot kleuter’.

Lees ook: zo deal je met de peuterpuberteit en driftbuien.

Bron: MotherlyHuffingtonpost– Beeld: Shutterstock