Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom het heel goed is om je baby in slaap te wiegen

Goed nieuws als je er aan twijfelt of het wel goed is om je baby voor de zoveelste keer in slaap te wiegen. Het heen en weer bewegen blijkt namelijk nogal wat voordelen te hebben voor je nachtrust.

Advertentie

Die voordelen gelden trouwens niet alleen voor baby’s, maar ook voor volwassenen. Door het wiegen val je sneller in slaap, slaap je vaster en het is ook nog goed voor je geheugen, blijkt uit verschillende nieuwe onderzoeken. Eventuele schuldgevoelens over een automatisch wiegende babystoel kunnen dus ook het raam uit. Wist je trouwens dat wiegen door de ouders hetzelfde resultaat heeft als een slim bedje? Bekijk het filmpje en de onderzoeksresultaten hier.

Tip! Zachte babyslaapzakken in mooie prints shop je via deze link.

Betere slaapkwaliteit

In het onderzoek werden EEG-metingen gebruikt om de hersenactiviteit te onderzoeken van achttien gezonde volwassenen tijdens drie verschillende nachten. In nacht één wendden de proefpersonen aan de nieuwe omgeving. Nacht twee brachten ze door in een schommelend bed en de derde nacht in een normaal bed. In slaap vallen in een schommelend bed bleek de volgende voordelen te hebben:

  1. Het verkort de tijd die je nodig hebt om in slaap te vallen
  2. Het kost minder tijd om in de diepe (niet-REM-) slaap te komen
  3. Het vermindert wakker worden tijdens de nacht
  4. Het zorgt voor langere periode van diepe slaap

Ook handig: door dit slaapschema weet je precies hoeveel slaap je baby eigenlijk nodig heeft.

Advertentie

Goed voor het geheugen

De onderzoekers wilden ook weten of wiegen invloed heeft op het geheugen. Om dit te testen, kregen de deelnemers 46 willekeurige woordparen om te onthouden. Iedere ochtend kregen ze het eerste woord te horen en werd het tweede woord gevraagd. Het geheugen bleek tot drie keer beter te weten na de ‘gewiegde’ nachten.

Doorslapen in vijf stappen

De verklaring

De onderzoekers hebben ook een verklaring voor de resultaten. De wiegende beweging zorgt namelijk ervoor dat het deel van je brein geactiveerd wordt dat je nodig hebt om in slaap te komen, te slapen en voor een goed werkend geheugen.

Benieuwd hoe het geheugen van je kind werkt? Je leest het hier.

Evenwichtsorgaan

Bij een soortgelijk onderzoek met muizen kwamen vergelijkbare resultaten naar voren: wiegen hielp de dieren om sneller in slaap te vallen en beter te slapen. Interessant is dat wiegen geen effect bleek te hebben op muizen met een afwijking aan het evenwichtsorgaan.  Hier maakten de onderzoekers uit op dat wiegen vooral effect heeft door de manier waarop het ons evenwichtsorgaan triggert.

Wat naast wiegen ook kan helpen: dit overzicht met veelvoorkomende slaapproblemen bij baby’s en handige tips.  

Bron: Whatsupmoms.com – Beeld: Shutterstock.