Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom het jongste kind vaak (onbewust) het oogappeltje is

Klaagt jouw oudste altijd dat zijn jongere broertje of zusje meer mag dan hij? Hij zou zomaar eens gelijk kunnen hebben. Amerikaanse onderzoekers hebben ontdekt dat het jongste kind vaak inderdaad (ongemerkt) favoriet is.

Advertentie

Enquête

Voor het onderzoek van de universiteit van Brigham werden driehonderd gezinnen met twee kinderen onder de loep genomen. De kinderen (tieners) en de ouders kregen verschillende vragen voorgelegd. Zo moesten de kinderen de relatie met hun ouders omschrijven, en moesten de ouders aangeven met welk kind zij de meeste conflicten hadden en met welk kind de minste.

Eigen schuld

Het bleek dat de benjamin uit het gezin in de meeste gevallen als het oogappeltje werd gezien. Verrassend genoeg is dit niet de ‘schuld’ van de ouders. Dit heeft alles te maken met het gedrag van de kinderen. Als de jongste het gevoel heeft dat hij het favoriete kind is, gaan ouders hem ook zo behandelen en wordt hun band sterker. Heeft hij het gevoel dat hij niet de lieveling is, dan verzwakt dit de band met zijn ouders. Een jongste kind zal dus meer geneigd zijn om te pleasen en zo het ‘makkelijke’ en (stiekem) favoriete kind worden.

Gevolgen oudste kind

Opvallend genoeg heeft het gevoel het favoriete of juist minder favoriete kind te zijn nauwelijks invloed op de band van een oudste kind met z’n ouders, stellen de onderzoekers. Zij doen gewoon hun ding zonder er al te veel bij stil te staan wat de gevolgen zijn, zou je kunnen zeggen. De verklaring voor dit fenomeen: jongste kinderen vergelijken zichzelf meer met oudere broers en zussen, dan andersom. Niet zo gek. We zeggen tenslotte allemaal wel eens: neem een voorbeeld aan je grote broer/zus. Tja, zo raken jongste kinderen eraan gewend zichzelf te vergelijken met anderen.

Groot gezin

Benieuwd hoe dat zit bij gezinnen met meer dan twee kinderen? Volgens de onderzoekers geldt hier hetzelfde. Elk kind kijkt op tegen iedereen boven hem en grote kans dat ook dan de jongste ‘favoriet’ is. Of je dit kunt voorkomen? Niet echt, zeggen de onderzoekers. Wel hebben ze een tip: ‘Je hoeft je kinderen niet precies hetzelfde te behandelen, maar wel gelijkwaardig. Elk kind is tenslotte anders en dat is oké.’

Auteur: Erandi Godinez – Bron: The Independent – Beeld: Shutterstock