Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom het volgens de wetenschap geweldig is om een oudere broer te hebben

Oudere broer in hun huis? Dan treffen jullie het! Als de oudste zoon in huis vriendelijk en behulpzaam is, heeft dat namelijk een positieve impact op de jongere broers en zussen.

Advertentie

Hoe je gezin eruitziet, heb je zelf natuurlijk niet helemaal voor het zeggen. Maar als je oudste kind een jongen is, heeft dit volgens onderzoekers van de Universiteit van Calgary en de Universiteit van Toronto een grote invloed op jullie hele gezin. Uit de studie blijkt dat oudere broers die vriendelijk, behulpzaam en begripvol zijn hun jongere broers en zussen beïnvloeden om op dezelfde manier te handelen en zich te gedragen. Zelfs als de jongste moeite heeft met bijvoorbeeld empathie, zal hij na verloop van tijd het gedrag van zijn oudere broer overnemen.

Beter presteren

Ook ontwikkelingspsycholoog dr. Victor Cicirelli stelt dat de cognitieve vaardigheden van kinderen verbeteren door de invloed van een oudere broer. Zo zou een jongere broer of zus een betere kans hebben om academisch goed te presteren als er een oudere broer is die hetzelfde heeft gedaan.

Maar niet alleen de jongsten uit het gezin hebben baadt bij deze gezinssamenstelling. Ook de oudere broer wordt op zijn beurt weer positief beïnvloed door zijn jongere broertjes en zussen. Zo toont Cicirelli in zijn onderzoek aan dat jongere broers en zussen de gunst van cognitieve ontwikkeling terugbetalen door hun oudere broer te helpen bij zijn sociale ontwikkeling.

Lees ook: Sociaal- emotionele ontwikkeling van je peuter

Win-winsituatie

Ook neuropsycholoog Sanam Hafeez beaamt dat. ‘Het oudste kind haalt profijt uit zijn rol als beschermer, opvoeder en begeleider’, zegt ze. ‘Hij kan goed gedrag en samenwerkingsvaardigheden modelleren voor zijn jongere broers en zussen. Oudere kinderen leren ook hoe ze moeten vergeven, als zijn favoriete speelgoed per ongeluk kapot wordt gemaakt door zijn jongere broertje of zusje. Hij leert geduldig te zijn als de jongste iets probeert te leren wat hij al kan. Hij leert deel uit te maken van een team en helpt zijn ouders bij het verzorgen van het jongere kind. Hierdoor zal vooral zijn zelfvertrouwen een boost krijgen.’ Dat lijkt ons nog eens een goede win-winsituatie.

Advertentie

Bron: Romper Beeld: Shutterstock