Nachtrust
door

Waarom je als ouder meer waarde aan jóuw nachtrust moet hechten

Uitslapen tot een uurtje of tien is er niet meer bij, en ook tegen eindeloos snoozen heb je vaarwel gezegd toen je een baby op de wereld zette. Als ouder slaap je nu eenmaal minder. Terwijl een goede nachtrust voor jou net zo belangrijk is.

Als ouder ben je voornamelijk gefocust op de slaapkwaliteit van je kind: enorm belangrijk voor zijn gezondheid en ontwikkeling. Maar als ouder is het net zo belangrijk om voldoende te slapen. Hoog tijd dus om jouw slaap ook prioriteit te geven.

Advertentie

Slaapgebrek heeft serieuze consequenties

Te weinig slaap heeft enorm veel negatieve gevolgen voor je gezondheid. Zo heb je een grotere kans op obesitas, hoge bloeddruk, depressie, eenzaamheid en ziektes als diabetes, alzheimer en kanker. Sommige slaapexperts stellen zelfs dat minder slaapt kan leiden tot een vroegere dood.

Geen leukere moeder

Niemand wordt een leuker mens van te weinig slaap. Dat kan je partner merken, maar het is vooral jouw kind die daaronder kan leiden. Je hebt een korter lontje en schiet sneller uit je slof. Een uitje naar de speeltuin of een bezoek aan de dierentuin? Dat kun je echt niet opbrengen als je te kort hebt geslapen. Als je goed hebt geslapen, kun je fysiek en mentaal veel meer aan en ben je bovendien een stuk vrolijker.

Minder productief

Minder slaap betekent niet méér uren in de dag, door het energiegebrek ben je een stuk minder productief. Wie uitgeslapen is, krijgt meer klusjes gedaan in kortere tijd.

Je werk leidt eronder

Elke dag als een zombie op je werk verschijnen, maakt niet bepaald een goede indruk op je collega’s en baas, maar je presteert ook slechter. Je aandacht en concentratie verslechteren. Ook ben je minder goed in staat om beslissingen te nemen en te bepalen wat relevant is en wat niet. Oftewel: je presteert minder.

Je wordt vergeetachtig (met alle gevolgen van dien)

Een verstoorde nachtrust heeft ook effect op je geheugen. Boodschappen vergeten en je sleutel in de deur laten zitten: het is allemaal even irritant. Maar ook de verjaardag van je beste vriendin of een ouderavond op de school van je kind ontschiet je een stuk sneller als je niet bent uitgeslapen.

Hoe kun je meer slapen?

Het is duidelijk: een goede nachtrust is belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk uren pakt? Negen tips onmisbare tips voor ouders.

Bron: Mother.ly, de Volkskrant – Beeld: Shutterstock