Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je dreumes zoveel klimt

Als je kind zijn eerste stapjes zet, sta je nog te schaterlachen van enthousiasme. Maar voor je het weet, klimt hij overal op met alle gevaren van dien. Waarom klauteren een- en tweejarigen zoveel en moet je ingrijpen?

Het ene moment kan je kind zichzelf nog amper optrekken en het volgende zit hij óp de eettafel. Heerlijk, zo’n een- of tweejarige op ontdekkingsreis, maar je hebt ogen in je achterhoofd nodig. Waarom moet elk meubelstuk eigenlijk verticaal ontdekt worden?

Grove motoriek

Klauteren is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de grove motoriek van je kind. Dus je kind ervan weerhouden, is geen goed idee. Maar ja, je wilt natuurlijk ook niet dat hij een gat in z’n hoofd valt. Daarom is het misschien handig om te weten waar al dat geklim precies goed voor is en wat je wel kunt doen om het veilig te houden.

Tip! Een Wobbel is een houten balansbord waarop je dreumes veilig kan klimmen. Je bestelt ‘m hier.

Grenzen verkennen

Rond 18 maanden oud krijgt je kind meer controle over zijn lichaamsbewegingen. Hij klimt – of probeert het – omdat hij het kan, het is iets nieuws. Als hij merk dat hij meer kan dan eerst, wil hij zijn grenzen verkennen. Sommige dreumessen zijn voorzichtig en laten zich er wat makkelijker van weerhouden op het aanrecht, in de boekenkast en op de wasmachine te klauteren. Maar er zijn ook kinderen die zich niet laten stoppen. Ze zijn ook gewoon nieuwsgierig: wat is er allemaal op dat niveau? Het hebben van een grote broer of zus maakt ze vaak nog avontuurlijker. Want zij willen óók op die hoge stoel.

Meer weten? Zo ontwikkelt het speelgedrag van een dreumes zich

Evenwichtsgevoel

Kind-klim-proof

Wat je wel kunt doen om het een beetje binnen de perken te houden? Andere inspannende activiteiten verzinnen. Je kind wil zich graag fysiek uitleven, dat kan ook met een kussen-parcours op de grond of op de trampoline in de tuin. Laat hem uitrazen in de speeltuin en maak je huis kind-klim-proof. Verander op tijd van bed als je kind gevaarlijke capriolen uithaalt om zijn ledikant uit te klimmen. Zorg dat kasten zijn vastgezet aan de muur en schuif favoriete klauter-meubels weg van het raam.
Bron: Verywellfamily – beeld: Shutterstock