Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je je kind al jong pindakaas, ei en andere allergenen moet geven

Het is je vast weleens geadviseerd: geef je kind al jong pindakaas, ei en andere ‘allergenen’. Hoe zit dat? En vooral: hoe pak je dat dan aan? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden geven tips.

Eerder is beter

Allergenen zijn voedingsmiddelen waarvoor je allergisch kunt zijn. Pinda is zo’n allergeen, net als ei, vis en noten. Vroeger werd gedacht dat je dit soort voedingsmiddelen juist zo lang mogelijk moest mijden, zeker in het eerste levensjaar. Inmiddels weten we dat dat niet klopt: het is juist goed om je kind zo vroeg mogelijk allergene voedingsmiddelen te geven. Onderzoek laat zien dat het de kans op een allergische reactie juist verkleint.

Even overleggen

Er hangt wel een grote maar aan dit advies: als je baby eczeem heeft of naaste familieleden met een voedselallergie, overleg dan eerst met de jeugdarts op het consultatiebureau, of met een diëtist. Zij kunnen je helpen bij een veilige introductie van allergenen. Als je kind namelijk al aanleg heeft om allergisch te reageren, kan de reactie heel heftig zijn en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Nieuw beleg

Voor de meeste baby’s zal het geen probleem zijn als je thuis allergenen geeft. Dat mag al vanaf vier maanden. Toch gebeurt het meestal pas later, vanaf een maand of zes, als je baby ook aan de eerste hapjes brood begint. Pindakaas en andere notenpasta’s kun je dan prima als broodbeleg gebruiken. Ook kun je wat fijngeprakt gekookt ei of gestoomde vis door het groentehapje doen.

Op tijd beginnen

Of je nu wat eerder of later begint met het geven van ei, pindakaas, vis of notenpasta, zorg ervoor dat je er in elk geval niet té laat mee begint. Het liefst voordat je kind acht maanden is. Dat is het advies van de Nederlandse kinderartsen. En als je denkt dat je kind ergens allergisch op reageert, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Zelf pindakaas maken

Dit heb je nodig: 500 g ongezouten pinda’s • scheutje pinda- of zonnebloemolie • keukenmachine

Zo maak je het: Doe de pinda’s in delen in de keukenmachine. Maal ze fijn (gepulseerd) en ga door totdat je een smeuïge pasta hebt. Nóg smeuïger? Voeg dan nog een scheutje olie toe.

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: istock.

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.