Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom je niet meer van je kinderen moet houden dan van je partner

Met de komst van een kind verandert er veel in je relatie. In veel gezinnen is het zo dat de prioriteit vanaf dat moment bij het kind komt te liggen. Logisch: een kind moet (op)gevoed worden, je partner niet (en die is vaak ook nog eens minder schattig). Toch schuilt er gevaar in het continu op nummer één zetten van je kinderen.

Advertentie

Volgens Belinda Luscombe, auteur van het boek ‘Marriageology: The Art and Science of Staying Together’ is het beter om niet je kind, maar je partner op de eerste plaats te zetten. En wel om de simpele reden dat dat op de lange termijn ook veel beter is voor je kind. ‘Natuurlijk moet je van je kinderen houden’, zegt ze. ‘Maar dat is eigenlijk een no-brainer.’  Ze vergelijkt het houden van kinderen met naar school gaan – je hebt niet echt een keuze. Houden van je partner is meer een universitaire studie; je zult zelf moeten komen opdagen om de colleges te volgen.

Dat is pittiger, maar wel de moeite waard. ‘Onderzoek toont aan dat kinderen van wie de ouders van elkaar houden, veel gelukkiger zijn en zich veiliger voelen dan kinderen die in een liefdeloze omgeving opgroeien’, legt Luscombe uit.

Lees ook: 16x zo overleeft je relatie het eerste jaar met een baby

Onderzoeken

Ze verwijst naar een studie waarbij de dagboeken van ouders geanalyseerd werden. Hieruit blijkt dat de spanningen tussen ouders vaak afgereageerd worden op de kinderen. Vooral vaders zouden zich hier schuldig aan maken. Uit een ander onderzoek blijkt ook dat kinderen van ouders die vaak ruziemaken, hier zichzelf veelal de schuld van geven en dat die kinderen het over het algemeen slechter doen op school.

Lege nest syndroom

Je geluk laten afhangen van je kinderen is volgens Luscombe dan ook een verraderlijke kortetermijnstrategie. ‘Je schattige peuters veranderen in tieners, die je in het openbaar niet eens meer willen knuffelen. Daarna gaan ze het huis uit, waarna je taak er als ouder voor een groot deel op zit en je weer alleen met je partner overblijft. Daarom zouden er ook zoveel echtscheidingen zijn onder 50- tot 65-plussers. Ze hebben last van het legenestsyndroom.’

Advertentie

Lees ook: Verandering van gedrag in de puberteit

Reden

Om te voorkomen dat jullie relatie niet in een echtscheiding eindigt, is het volgens Luscombe vooral belangrijk om te onthouden dat jullie kinderen niet de reden zijn waarom je samen bent. ‘Jullie kinderen vormen een tijdrovend en aandacht opslokkend project dat jullie samen zijn aangegaan. Maar je wilt je er niet zó lang in verdiepen en mee bezig houden, dat je vergeet hoe de ander in elkaar steekt.’

Bron: Time Beeld: Shutterstock