door

Waarom je nooit aan een vrouw mag vragen wanneer ze aan kinderen begint

'En wanneer komt er een baby?' of 'Is het al tijd voor een broertje of zusje?' Het is natuurlijk totaal ongepast om dit aan iemand te vragen, maar de meeste vrouwen die in een steady relatie zitten, krijgen dit soort vragen zo rond hun dertigste verjaardag regelmatig naar hun hoofd geworpen. Ook de 28-jarige actrice Margot Robbie. En net als veel andere vrouwen is zij not amused.

De actrice Margot Robbie, die we kennen uit films als The Wolf of Wall Street en I, Tonya vertolkt in haar nieuwste rol in de film Mary Queen of Scots, Elizabeth I: de koningin die haar volk nooit voorzag van een troonopvolger. Zo’n vijfhonderd jaar na Elizabeths tijd maken journalisten van die insteek gebruik om Margot, die twee jaar geleden in het huwelijksbootje stapte, te vragen wanneer ze éindelijk aan kinderen gaat beginnen.

Advertentie

Boos

‘Het maakt me erg boos, als mensen vragen wanneer ik eindelijk aan kinderen ga beginnen. Hoe durft een of andere oude man mij de les te lezen over wat ik wel of niet mag doen met mijn eigen lichaam’, steekt de actrice van wal tijdens een interview met Radio Times. Het was niet de eerste keer dat ze de vraag krijgt voorgelegd. ‘Sinds ik getrouwd ben, krijg ik steevast als eerste vraag in elk interview wanneer er kinderen volgen. Het maakt me zo boos dat er een soort van sociaal contract aan vast hangt. Alsof ik automatisch kinderen moet krijgen omdat ik getrouwd ben.’

Herkenbaar

Haar reactie is voor veel vrouwen herkenbaar. Het is immers vervelend, irritant, opdringerig en wel om deze redenen:

 1. Het is een extreem persoonlijke vraag
  Sommige mensen lijken dit te vergeten, maar kinderen zijn nog altijd een persoonlijke keuze en je kiest zelf met wie je dit besluit deelt.
 2. Het is nogal seksistisch
  Wedden dat deze vragen niet (of in ieder geval véél minder) aan mannen worden gesteld.
 3. Je haar achtergrond niet kent
  Misschien is er wel een kinderwens maar lukt het niet om zwanger te raken en dan is het vooral een erg pijnlijke reminder, telkens als iemand de vraag stelt.
 4. Geen kinderen is ook een optie
  Steeds meer vrouwen en koppels maken de bewuste keuze om kinderloos te blijven. En nee, dat is geen uitnodiging voor het leveren van kritiek.

Bron: Het Laatste Nieuws Beeld:Shutterstock