Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom jonge ouders moeten oppassen met botox

Gezichtsuitdrukkingen van een ouder zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind, vooral voor kinderen van 0 tot 3 jaar oud. Kijk je blij of juist boos, dan weet hij meteen hoe laat het is. Daarom zouden vooral jonge ouders moeten oppassen met botox, waarschuwen experts.

Advertentie

Een baby kan niet praten, maar ook peuters kunnen lang niet altijd duidelijk maken wat ze willen met woorden en gebaren. Waar ze wél heel goed in zijn: gezichtsuitdrukkingen lezen. Van jouw gezicht lezen ze allerlei informatie af. Die feedback hebben ze nodig om te leren welke emoties en reacties er zijn. Jonge ouders zouden daarom extra moeten oppassen met botox, waarschuwen experts. Botox kan gezichtsuitdrukkingen minder duidelijk maken, waardoor kinderen geen feedback krijgen.

Leestip! Zicht baby: wat ziet mijn baby?

Botox kan informatie beperken

Botox heeft waarschijnlijk een negatieve impact op de communicatie tussen ouder en een jong kind, stelt dokter Ed Tronick, hoogleraar kindergeneeskunde en psychiatrie bij de Universiteit van Massachusetts. Het goedje kan het gezicht van de ouder emotieloos maken. ‘Gezichtsuitdrukkingen van ouders en jonge kinderen zijn cruciaal om duidelijk te maken wat we willen of uit te drukken dat we boos of verdrietig zijn. Daar gebruiken we allerlei kleine spieren voor,’ zegt de hoogleraar tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. ‘Als je die spieren beperkt met botoxgebruik, beperk je ook de informatie die vooral jonge kinderen aflezen van jouw gezicht.’

Still Face Experiment

Hoe belangrijk de gezichtsuitdrukkingen van een ouder zijn voor een kind, toont het Still Face Experiment van dokter Tronick aan. Hierin zitten moeders tegenover hun jonge kind, zonder dat ze enige emotie tonen. De kinderen raken enorm van streek omdat hun moeder geen enkele gezichtsuitdrukking geeft en ze niet laat weten of ze blij, vrolijk of verdrietig zijn. Opvallend is dat ook de moeders hier niet mee kunnen omgaan: zo onnatuurlijk voelt het om niet via je gezicht met je kind te communiceren.

Advertentie

Hilarisch: Vader doet gezichtsuitdrukkingen van zijn pasgeboren dochter treffend na

Kanttekening

Niet iedereen is ervan overtuigd dat botox schadelijk kan zijn voor de communicatie tussen ouder en kind. ‘Je zou enorm veel botox moeten gebruiken om je gezichtsuitdrukkingen volledig lam te leggen,’ verklaart plastisch chirurg Steven Dayan aan nieuwszender CNN. ‘Botox zou in de mate moeten worden toegepast dat het je gezichtsuitdrukkingen alleen iets minder hard maakt. Niemand hoort te zien dat je botox hebt gebruikt.’

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Advertentie

Bron: cnn.com, nytimes.com – Beeld: Shutterstock