kinderen schrijven
door

Waarom kinderen het steeds lastiger vinden om een pen of potlood vast te houden

Kinderartsen maken zich grote zorgen om het overmatige smartphone- en tabletgebruik van kinderen. Door al dat swipen hebben ze steeds minder controle over de spieren in hun vingers.

Het gevolg? Hun schrijfvaardigheid gaat steeds verder achteruit.

Minder kracht en behendigheid

‘Kinderen komen niet meer naar school met dezelfde kracht en behendigheid in de handen als ze tien jaar geleden hadden,’ zegt Sally Payne, hoofd Pediatrie en Ergotherapie van de Engelse National Health Service. ‘Kinderen krijgen op school bijna meteen een potlood in hun handen geduwd, maar ze hebben geen idee hoe ze het moeten vasthouden. Een sterke controle van je spieren vergt namelijk veel oefening.’

Liever swipen dan blokken stapelen

Juist die oefening krijgen de meeste kinderen thuis niet. Ze zitten liever op hun tablet dan dat ze met blokken spelen of tekenen en knippen. Het gevolg is dat de spieren in hun vingers zich niet op de juiste manier ontwikkelen. Tips: zo stimuleer je creativiteit bij je kind.

Tablets op scholen

Ook steeds meer scholen integreren de tablet in het leerplan. ‘Dat is op zich niet erg,’ zegt Mellissa Prunty, pediatrisch ergotherapeut en specialist in handschriften bij kinderen, ‘maar het wordt wél een probleem als kinderen hier ook buiten school veel tijd op doorbrengen.’

Lees meer: Artsen waarschuwen, kinderen gamen zich letterlijk een bochel.

Handige oefeningen

Volgens artsen is het dan ook verstandig om je kind thuis zoveel mogelijk te laten spelen met zijn handen. Laat hem lekker graven in het zand, blokken stapelen, kleien en knutselen. Mocht hij alsnog moeite krijgen met schrijven en tekenen, dan kun je hem helpen met deze handige oefeningen.

1. De sokmethode

Video: De sokmethode

Zo werkt het: knip twee kleine gaten in het teengedeelte van de sok en schuif de schrijfhand van je kind in de sok. Laat zijn duim door het ene gat glijden en de wijsvinger door het andere. De andere vingers blijven opgekruld in de sok. Plaats vervolgens een potlood tussen de duim en wijsvinger, en laat het potlood rusten op de verstopte vingers. Laat je kind op deze manier een tekening maken of iets schrijven.

2. De knijp- en flipmethode

Video: De knijp- en flipmethode

Zo werkt het: laat je kind de punt van een potlood stevig vastpakken tussen zijn duim en wijsvinger. Beweeg met de wijsvinger van de vrije hand het potlood in de juiste richting, zodat het in de goede schrijfpositie tegen de hand rust.

3. De zakdoekjesmethode

Video: De zakdoekjes methode

Zo werkt het: verfrommel een paar papieren zakdoekjes en plaats ze in de handpalm van je kind. Zorg dat je kind de zakdoekjes vasthoudt met zijn ringvinger en pink. Laat hem vervolgens een potlood vasthouden op dezelfde manier als met de sokmethode.

Bron: The Guardian. Beeld: Shutterstock/YouTube