Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom muggen een favoriet gezinslid hebben

Waarom word jíj altijd wakker met jeukende muggenbulten, terwijl je man en kinderen nergens last van hebben? Het antwoord zit 'm misschien wel in je sokken!

Advertentie

Niets irritanter dan een jeukende muggenbult op je onderbeen of juist je arme kind dat elke ochtend helemaal onder de rode beten zit. Waarom een mug de ene mens ‘lekkerder’ lijkt te vinden dan de andere is nog een mysterie, maar Britse onderzoekers hopen het te achterhalen door een groot onderzoek naar… sokken.

Vuile sokken

De London School of Hygiene and Tropical Medicine verzamelt honderden vuile sokken omdat ze vermoeden dat genetische factoren een rol spelen in de voorkeur van muggen voor bepaalde mensen. Onderzoeksleider James Logan: ‘We hopen dat deze studie ons meer inzicht gaat geven in de lichamelijke mechanismen die ons al dan niet aantrekkelijk maken voor muggen.’

Identieke tweelingen

Eerder kwamen de wetenschappers er al achter dat identieke tweelingen ongeveer even veel gebeten worden en twee-eiige tweelingen niet. Dat wijst erop dat lichaamsgeur een rol speelt.

Genen

Achterhalen waarom muggen de ene persoon eerder prikken dan de andere, kan helpen om een middel tegen de insectenbeten te vinden. ‘Als we de juiste genen kunnen identificeren, is het misschien zelfs mogelijk om een pil of medicijn te ontwikkelen waarmee het lichaam natuurlijke, insectenwerende middelen kan produceren. Op die manier zijn we voor eens en voor altijd van die vreselijke jeukbulten verlost,’ aldus Logan.

Advertentie

Lees hier meer over erfelijkheid en genen. 

Alcohol

Een paar factoren die muggen aantrekken zijn al bekend. De menstruatiecyclus van de vrouw zou een rol spelen en als je meer alcohol in je bloed hebt, zouden muggen je ook lekkerder vinden. Dat verklaart alleen nog niet waarom ze juist je zoon of je baby bijten. Hopelijk halen de Engelse wetenschappers het antwoord uit die vieze sokken.

Tip: zo zorg je dat insecten jou en je kind links laten liggen deze zomer 

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD – foto: Shutterstock.

Advertentie