Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom niet elke baby direct na de geboorte huilt

Je wordt overmand door emoties na het neerzetten van de topprestatie die bevalling heet. Het enige wat je wil is dat jij en de kleine oké zijn. Dus kan je flink schrikken als je baby niet meteen huilt. Toch hoeft dit niet te betekenen dat er iets mis is.

Advertentie

De functie van huilen na de geboorte

Dat de meeste baby’s huilen vlak na geboorte zit als volgt. Voor de geboorte zijn de longen van de baby gevuld met vruchtwater. Tijdens het persen komt er een grote druk op zijn borstholte te staan en wordt er een deel van het vocht uit de longen geperst. Een ander deel wordt spontaan door de longen opgenomen en afgevoerd. Tien tot twintig seconden na de geboorte van het hoofd komt de ademhaling op gang. Deze reflex ontstaat doordat de temperatuur buiten de warme baarmoeder veel lager is, doordat de druk op het hoofdje en de borstkas wegvalt en doordat er minder bloed door de navelstreng stroomt. Het koolzuurgehalte in het bloed stijgt en de ademhalingsorganen worden geprikkeld om zuurstof ‘binnen te halen’. Op dat moment geven de meeste baby’s een grote schreeuw. Zijn borstspieren en het middenrif komen in beweging, hij zuigt zijn longen vol met lucht en hij ademt. En huilt. Al gebeurt dat laatste niet altijd. Dit is waarom.

Meer weten? De eerste ademhaling van je baby

Minder zuurstof

Als de baby via zijn moeder pijnstilling in zijn bloed heeft gekregen, als de navelstreng om zijn nekje heeft gezeten of lang persen kan dat zorgen voor minder zuurstof bij je baby, vertelt verloskundige Dr. Yvonne Bohn. Een baby heeft dan even tijd nodig om hiervan bij te komen en het kan zijn dat hij hierdoor niet direct huilt. ‘Zolang de baby een goede hartslag, spierspanning en kleur heeft, is het niet erg dat hij niet direct gaat huilen. De verloskundige of arts zal het huilen dan stimuleren door de baby over de rug te wrijven of hem stevig af te drogen.’

Tip! De schattigste newborn kleding voor de eerste weken met je baby vind je hier.

Advertentie

Huid-op-huidcontact

Volgens de holistisch geboortedocente Carley Mendes is of en hoe hard een baby huilt ook afhankelijk van de situatie tijdens de bevalling. ‘Baby’s die na de geboorte onmiddellijk en langdurig huid-op-huidcontact met hun moeder hebben, hebben de neiging om minder te huilen dan baby’s die meteen gescheiden worden van hun moeder om te meten en monitoren.’ Ook de temperatuur, het licht en geluid in de bevallingsruimte hebben volgens haar effect op hoe een baby reageert. Een warme ruimte met gedimd licht en gedempt geluid zorgt voor een zachtere overgang en dus is er voor de baby minder reden om het op een huilen te zetten.

Lees ook: Je baby kangoeroeën, waarom is het zo belangrijk?

Karakter

Dr. Salli Tazuke noemt nog een derde reden. Het kan ook simpelweg liggen aan het karakter van de baby. Sommige baby’s zijn van nature rustig en relaxed en schrikken dus ook niet zo van de grote overgang tussen de warme baarmoeder en de echte wereld vol licht en geluid. Terwijl andere baby’s het direct op een krijsen zetten van schrik of uit onvrede. Kortom, de ene baby is nou eenmaal de andere niet.

Lees ook: Bevallen: de derde fase (nageboortefase)

Goed om te weten

Als je baby wordt geboren met een keizersnede of in stuitligging bestaat er ook een kans dat hij niet meteen huilt en zelfs even geholpen moet worden met de ademhaling. Lees hier hoe dit zit.

Bron: Romper – Beeld: Shutterstock

Advertentie