Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom nummer drie vaak een enorme dondersteen is

Kinderen die als derde worden geboren in een gezin zijn vaak degenen die muren volkladderen, de benen nemen als ze de kans krijgen en dol zijn op kattenkwaad. Boefjes kortom. Herkenbaar? Waarschijnlijk is het je eigen schuld.

Advertentie

Er zijn heel wat onderzoeken gedaan naar de verschillen in karakter tussen eerste, tweede en volgende kinderen. De plaats in het gezin zegt vaak iets over het karakter van een kind. Heeft iemand twee oudere kinderen boven zich, dan is diegene vaak net even wat stouter dan zijn broers en/of zussen. En dat heeft alles te maken met hoe de benjamin van het gezin wordt opgevoed.

Tip! Het leukste houten speelgoed voor kinderen shop je via deze link.

Om op te vreten

Ben je bij de eerste nog een Pietje Precies met alles, krijgt je eerstgeborene alleen het beste van het beste en wordt hij overstelpt met aandacht, bij nummer twee neemt dit al een beetje af. En helemaal bij nummer drie. Je hebt met drie kinderen echt geen tijd (en zin) meer om elke week naar babyzwemmen te gaan. De iPad blijkt toch wel erg handig om de kleine mee te vermaken als je de billen van nummer twee moet vegen. En klimt hij, aangemoedigd door zijn grote broer en zus, met slaapzak en al uit zijn ledikantje om met een grote grijs opeens naast je te staan, dan kun je hem wel opvreten. (Dat je bijna letterlijk een hapje uit je kind wilt nemen, is volgens onderzoekers trouwens heel verklaarbaar). Dat hij de Barbies van zijn zus sloopt en zijn broer expres irriteert, is natuurlijk niet de bedoeling, maar: ‘Ach, hij is nog klein.’. En precies deze combinatie van minder regels, meer vrijheid en het feit dat hij overal mee wegkomt, zorgt ervoor dat nummer drie vaak een echte dondersteen is.

Lees ook: Jongste kind beïnvloedt hoe empathisch zijn grote broer of zus is.

Zonnetje in huis

De derde in het gezin mag dan vaak nogal ondeugend zijn, hij heeft ook heel wat kwaliteiten om trots op te zijn. En ook daar heb jij de hand in gehad. Want omdat je minder druk maakte over zijn vieze luier en geen tijd had om dagelijks tien boekjes met hem te lezen, is hij super relaxed. Ook weet hij precies wat hij moet doen om aandacht te krijgen: namelijk veel lachen en grappig doen. En dus is het derde kind vaak het zonnetje in huis. Hoewel hij het ook flink op een brullen kan zetten zo af en toe, want ook dat levert onverdeelde aandacht op.

Advertentie

Lees ook: Bewezen: ouders met 3 kinderen ervaren de meeste stress

Bron: Psychologytoday, Scarrymommy Beeld: Shutterstock