Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Een stedentrip met jonge kinderen naar Rome? Doen!

Ontelbaar veel pleinen, fonteinen, kerken, monumenten en opgravingen... Rome is een geweldige stad voor een stedentrip met het hele gezin. Ook met jonge kinderen? Wel met deze tips!

Advertentie

Roepen jouw lieftallige kinderen al na drie meter lopen: ‘Ik ben moe’? Dan lijkt een stedentrip met het hele gezin misschien een gewaagde onderneming. Maar het kan echt heel leuk zijn, als je het maar slim aanpakt. In het nieuwe boek Kids & the City lees je hoe een citytrip met kinderen naar twaalf gave bestemmingen een succes maakt.

Bizar mooi

Denk bijvoorbeeld aan een reis naar Rome. De Italiaanse hoofdstad is bizar mooi en echt een stad voor gezinnen. Ze zijn er gek op kinderen en op elke straathoek koop je het heerlijkste ijs. Vijf highlights en hoe ze leuk worden voor jong en oud (succes gegarandeerd):

 1. Highlight: Piazza Navona

  Voor de kinderen: dinotanden


  Het enorme Piazza Navona is een heerlijke plek om rond te slenteren met kinderen. Laat ze achter de duiven aanrennen, meegluren met schilderende kunstenaars, en strijk met een ijsje neer op een van de stenen bankjes terwijl je de fonteinen bewondert. Het plein is erg groot en langgerekt omdat het in de oudheid een atletiekstadion was: Circus Agonalis.

  Onontdekt

  Hier kun je meer over zien in het Stadio van Domitianus-museum onder het plein. Een onontdekt museum, het is er altijd rustig. En het is vrij klein, maar toch is het superleuk om even af te dalen onder het eeuwenoude plein. Je ontdekt hoe het er vroeger uitzag in de tijd dat het nog een enorm atletiekstadion was. Onder het toeziend oog van tot wel 200.000 man publiek deden sporters hardloop- of speerwerpwedstrijden. Tot grote hilariteit van de kinderen is te zien dat ze dat meestal in hun blootje deden. Er is ook een winkeltje waar je dinotanden kunt kopen.

  Advertentie
 2. Highlight: Pantheon

  Voor de kinderen: paarden en beelden

  Het Pantheon op de Piazza della Rotonda is een bijna 2000 jaar oude tempel die later een kerk werd. Helaas sinds kort niet meer gratis, maar het gat – oculus – in het koepeldak vinden kinderen geweldig. Op het altijd drukke plein staat vaak een koets met paard ervoor waar je ritjes in kunt maken.

  Olifantje

  In heel Rome rijden er trouwens tientallen van die koetsen, botticelli, rond. Achter het Pantheon ligt Piazza della Minerva met de Elefantino van Bernini. Het beeld van een klein olifantje zal kinderen vast aanspreken. Daarachter kun je de Via del Pie’ di Marmo vinden, vrij vertaald: straat van de marmeren voet. Hier staat een voet zo groot als een kleine auto, het enige wat over is van een enorm beeld van de Egyptische godin Isis.

 3. Highlight: de Engelenburcht

  Voor de kinderen: verborgen speeltuin

  Advertentie

  De beroemde Engelenburcht, in de tweede eeuw voor Christus gebouwd als mausoleum voor keizer Hadrianus aan de Tiber, is het bezichtigen zeker waard. De brug over de rivier ernaartoe is al indrukwekkend met alle beelden van engelen erop. Vertel de kinderen dat er een geheime gang vanuit het Vaticaan naar de Engelenburcht leidt voor als pausen moesten vluchten.

  Speeltuin

  In de burcht zit een museum dat best geschikt is voor kinderen omdat het zo ruim is. Boven op de burcht zit het charmante terras van cafetaria Le Terrazze, waar je een kop koffie kunt doen of lunchen met prachtig uitzicht op de koepel van de Sint-Pieter. Maar het mooiste aan Castel d’Angelo voor gezinnen is dat hier vlakbij een van de zeer schaarse speeltuinen in het oude centrum zit. Achter de burcht is een parkje met een speelplaats. Strijk neer in de schaduw van de cipressen en kijk op naar het enorme fort terwijl de kinderen schommelen en klimmen.

 4. Highlight: Trastevere

  Voor de kinderen: pleinen en parken

  De wijk Trastevere ligt iets van het oude centrum af, ten zuidwesten van de Tiber. De oude volkswijk vol kronkelende nauwe straatjes is onwijs gezellig en bruist met name ’s avonds van het leven. De Santa Maria-kerk is het middelpunt van de buurt. Dwaal met de kinderen door de pittoreske straatjes waar panden volledig met klimop bedekt zijn en strijk neer op terrasjes waar de tafeltjes knus gedekt zijn met geblokte tafelkleedjes.

  Caesar en Cleopatra

  Op Piazza di San Cosimato zit een speelplaats en staan zelfs stepjes en ander buitenspeelgoed om vrij te gebruiken. Ook zitten er speelgoedwinkels en een markt. Aan de rand van de wijk, op de Gianicolo-heuvel, ligt het sprookjesachtige Villa Sciarra-park waar Caesar ooit nog met Cleopatra gewandeld zou hebben. Er is een speeltuin. Ten westen van Trastevere ligt het grootste park van de stad, Villa Doria Pamphili. Een prachtig park, compleet onontdekt door toeristen, met meerdere speelplaatsen.

 5. Highlight: de Trevi fontein

  Voor de kinderen: muntjes gooien

  Een paar straten van het plein vandaan kun je het geraas van het neerstortende water in de 26 meter hoge fontein al horen. De mooiste fontein van Rome én de beroemdste is de Trevifontein. Het is er dan ook altijd erg druk. De fontein uit de achttiende eeuw werd vooral bekend door de film La Dolce Vita uit 1960 en de scène waarin Anita Ekberg door de fontein waadt met Marcello Mastroianni in haar kielzog. Wijs je kinderen op het beeld van de zeegod Neptunus. Hij staat op een grote schelp en ment twee paarden.

  Wens doen

  Natuurlijk mogen de kinderen hier een munt in het water gooien. De Trevifontein, ontworpen door Bernini, staat bekend als de plek waar in het water gegooide centen ervoor zorgen dat je zeker nog eens terugkeert naar Rome. Bij de tweede munt mag je een wens doen. Een andere versie luidt dat twee muntjes in de fontein ervoor zorgen dat je de liefde van je leven ontmoet en voor drie krijg je een huwelijk of een scheiding cadeau. Elke jaar komt er wel 10.000 kilo munten ter waarde van bijna 1,5 miljoen euro op de bodem terecht. Eens in de zoveel tijd wordt het geld eruit gevist en wordt het verdeeld onder goede doelen.

Koop het reisboek Kids & the City voor nog veel meer ingrediënten om een stedentrip naar Rome (en nog 11 bestemmingen) leuk te maken voor jong en oud.