Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom vaders vrolijker en minder gestrest zijn dan moeders

Het ouderschap is geweldig, maar ook best pittig. Het is dus niet gek als je het af en toe even niet meer ziet zitten en flink wat stress hebt. Toch blijken moeders daar meer last van te hebben dan vaders. Hoe kan dat? 

Advertentie

De tijd dat vaders elke dag naar hun werk vertrekken en moeders bij thuiskomst klaarzit met een warme maaltijd en brave kinderen, is wel zo’n beetje voorbij. Vaders zijn steeds meer betrokken bij de opvoeding en maken daar ook graag tijd voor vrij. Ondanks die betrokkenheid ervaren moeders het ouderschap nog altijd zwaarder. Vaders zijn over het algemeen vrolijker, minder gestrest en minder vermoeid wanneer ze een kind opvoeden. Dat wijst een onderzoek in opdracht van de Pennsylvania State Universiteit uit.

Schijnbetrokkenheid

Hoewel gedacht wordt dat vaders en moeders tegenwoordig even veel betrokken zijn bij de opvoeding van hun kinderen en het huishouden, valt dat in de praktijk vies tegen. Terwijl vaders hun zoon aanmoedigen langs de lijn op het voetbalveld, zijn het vaak de moeders die zorgen dat het voetbaltenue op tijd gewassen is en klaar ligt in de sporttas. De meeste zorgtaken komen alsnog op de schouders van de moeder terecht, terwijl vaders vooral ‘leuke’ taken op zich nemen.

Lees ook: 9 tips om je huishouden beter te organiseren

Managers van het gezin

Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers data van de American Time Use Surve, waarin verschillende zorgtaken zijn opgenomen. Ze verdeelden de taken in verschillende types, zoals fysiek (de basisbehoeften, slapen en eten), recreatief (sport en spelen), en regelen (doktersafspraken maken en vervoer). Wat blijkt: vaders doen vooral recreatieve activiteiten met de kinderen en die vinden ook nog eens in het weekend plaats. Vrouwen zijn de managers van het gezin en nemen de fysieke en regeltaken op zich. Niet gek dus, dat juist moeders meer last hebben van stress en vermoeidheid.

Traditionele rolverdeling

Zodra er een kind in het spel komt, komt de traditionele rolverdeling dus snel weer om de hoek kijken. Dat merk je al aan de vragen die moeders voorgeschoteld krijgen en vaders zelden: ‘Hoe doe jij dat eigenlijk: je werk en gezin combineren?’ Overigens blijkt uit het Amerikaanse onderzoek ook dat we dit niet expres doen: het heeft te maken met de heersende norm.

Volgens promovendus Lianne Aarntzen denken we – of we nu willen of niet – nog altijd in hokjes. Zo worden vrouwen geassocieerd met zorgzaamheid. Daarom stellen we eerder de vraag aan moeders hoe zij hun werk met het gezin combineren. En wat als je kind op de kinderopvang ziek is? Vaak wordt de moeder als eerste opgebeld. Dit geeft aan moeders aan dat zij verantwoordelijk zijn voor de zorg van het kind.

Advertentie

Hoog tijd dus om hier samen bewust van te zijn, zodat je mogelijk toch toe kan naar een eerlijkere rolverdeling waarin je partner net als jij ook fysieke en regeltaken op zich neemt.

Lees ook: Werkt hij, moeder jij? Een andere indeling levert misschien wel méér op

Bron: sciencedaily.com – Beeld: Shutterstock
Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.