Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
werk
door

Waarom veel werkende ouders halsreikend uitkijken naar juli

Met de avondvierdaagse, schoolreisjes, het eindfeest met de klas, voorspeelavond van muziekles en rapportgesprekken is juni de moeilijkste maand om ouderschap en werk te combineren, zegt journalist Eric Reijnen Rutten. Hij noemt ouders die fulltime werken in juni 'echt de sjaak'.

Advertentie

Onderzoek

Dat ouders de laatste decennia meer tijd aan hun kinderen zijn gaan besteden, bleek een paar jaar terug uit een groot internationaal onderzoek van de universiteit van Californië. Zo besteedden moeders in 1965 nog geen uur (54 minuten) en vaders in die tijd slechts 16 minuten per dag aan hun kinderen. De tijd die ouders met hun kinderen doorbrengen is sindsdien flink toegenomen. Voor moeders was dat een paar jaar terug al meer dan 100 minuten per dag en vaders 59 minuten.

Huishouden en zorgtaken

Intensief ouderschap is de norm geworden, stelt Reijnen Rutten in zijn opiniestuk. Zo zijn ouders met kinderen op de basisschool volgens het Sociaal en Cultureel Planbureau gemiddeld zo’n 25 uur per week kwijt aan huishouden en zorgtaken. En dan te bedenken dat in vergelijking met de jaren zestig ook in steeds meer gezinnen beide ouders werken. Een gemiddelde ‘werkweek’ komt zomaar neer op dik vijftig uur.

Druk van scholen

Scholen zijn volgens Reijnen Rutten een belangrijke oorzaak waarom veel ouders het zo druk hebben. Luizenpluizen, schooluitstapjes begeleiden, klassen versieren en poetsen, themamiddagen verzorgen: hulpouders zijn een onlosmakelijk onderdeel geworden van de schoolorganisatie en die bezigheden kosten veel tijd. Hij vraagt zich dan ook openlijk af: zou het veelgevraagd zijn voor scholen om enigszins rekening te houden met de druk die in de maand juni op de schouders van ouders wordt gelegd?

De sjaak

Want juist in de maand juni, zo vlak voor de vakantie, doen scholen extra beroep op ouders. En laat dit nou precies de maand zijn waarin bijvoorbeeld ook vaak de avondvierdaagse worden gelopen en sport- en muziekverenigingen einde-seizoensactiviteiten houden. Bovendien moeten ouders die maand op hun werk vaak nog allerlei klussen afronden voor ze op vakantie gaan én thuis die vakantie voorbereiden. Kortom, zegt hij: ‘In juni ben je als fulltime werkende ouder de sjaak.’

Commercieel – Hema – Offer –  Hydrofieldoeken

Hydrofieldoeken

Drie multifunctionele hydrofiel doeken
Shop nu