Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom vitamine D zo belangrijk is voor je kind

Geef je kind tot zijn vierde verjaardag elke dag extra vitamine D, is het advies. Maar is dat echt nodig? En waarom dan? Voedingsdeskundigen Michelle van Roost en Manon van Eijsden leggen het uit.

Waar zit Vitamine D in?

Vitamine D is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken, onder invloed van zonlicht. Elke dag even naar buiten is daarom gezond. Maar vitamine D zit ook in onze voeding, vooral in vette vis, vlees en eieren. En het wordt toegevoegd aan smeerbare en vloeibare margarines. Maar omdat kleine kinderen relatief veel vitamine D nodig hebben, zijn alleen zonlicht en voeding niet voldoende. Daarom is het advies om je kind elke dag 10 microgram vitamine D te geven, als supplement.

Advertentie

Vitamine D zorgt voor sterke botten en tanden. Het lijkt ook te helpen voor een goede weerstand, al weten we niet exact hoe dat werkt. Als kinderen veel te weinig vitamine D binnenkrijgen, kunnen ze een tekort krijgen. En lopen daarmee een groter risico op rachitis. Rachitis wordt ook wel ‘de Engelse ziekte’ genoemd en veroorzaakt afwijkingen aan het skelet. Een zeldzame, maar nare ziekte: om dit te voorkomen is het dus belangrijk om je kind elke dag een vitamine D-supplement te geven.

Leestip: Veel multivitamines voor peuters bevatten te weinig vitamines (en andere juist te veel)

Vitamine D-supplementen

Vitamine D-supplementen kun je kopen in de supermarkt, drogist of apotheek. Je kunt kiezen voor druppels of tabletjes. Dat maakt voor de werking niet uit. Druppels zijn vooral makkelijk als je kind wat jonger is: je kunt het geven met een lepeltje, oplossen in de (opvolg)melk of op een stukje brood doen. Geef je het op een vast moment, zoals bij het ontbijt, dan wordt het sneller een gewoonte.

Onlangs waarschuwden kinderartsen voor vitamine D met propylgallaat ofwel E310. Uit onderzoek van de Europese keuringsdienst van waren (EFSA) blijkt deze stof veilig voor kinderen ouder dan een jaar, maar is er onvoldoende bekend over de veiligheid voor kinderen onder een jaar. En zonder dat bewijs raden kinderartsen het liever af. Heb je vitamine D met E310 erin gebruikt? Wees gerust, de hoeveelheid E310 is heel laag en de kans dat die hoeveelheid schadelijk is, is heel klein. Gebruik je liever vitamine D zonder dit stofje erin, check dan het etiket.

Ook lezen: Moeilijke eters: als je peuter niet wil eten

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Beeld: Shutterstock