Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom vreemden niet ongevraagd in je baby's wang mogen knijpen

Ja, je baby is énorm schattig. Je begrijpt best dat een vreemde dolgraag wat aandacht van hem wil. Maar zomaar (goedbedoeld) in je baby's wang knijpen, daar heb jij niet om gevraagd. En je kind zeker niet. Hoe maak je dat op een aardige manier duidelijk?

Advertentie

Het is een frustratie van veel ouders: wildvreemden die ongevraagd aan je kind zitten. Het is aardig bedoeld, maar het roept een onprettig gevoel op.  Terwijl je diep van binnen ‘blijft van mijn kind af!’ schreeuwt, houd je vaak je mond. Hierdoor voel je je achteraf vaak schuldig. Waarom heb je er niks van gezegd? De frustratie van gretige wang-knijp-vreemden loopt alleen maar meer op.

Lees ook: 11x positieve reacties op ongevraagd advies over de opvoeding

De ander duidelijk maken dat je liever niet hebt dat hij je kind aanraakt, kan lastig zijn. Iemand die je niet kent, is enorm gecharmeerd van je kind en bedoelt er waarschijnlijk niks slechts mee. Dat maakt het zo ongemakkelijk. Je wil die persoon met goede bedoelingen niet afwijzen, maar tegelijkertijd wil je ook je eigen grens aangeven. Hoe doe je dat op een aardige manier?

 1. Je staat in je recht
  Allereerst is het goed om te beseffen dat je volledig in je recht staat. Je kent iemand niet en diegene komt ongevraagd in je persoonlijke ruimte terwijl hij ook nog het lichaam van je kind aanraakt. Dat is best vreemd als je erover nadenkt. Om nog maar te zwijgen over de eventuele bacteriën die die persoon kan overbrengen. Voel je dus niet stom of een zeurkous als je er iets van zegt. Ook niet als de ander je beledigd aankijkt of boos wegloopt.
 2. Wees eerlijk
  Oké, je kunt zeggen dat je kind een vreselijke ziekte heeft en dat je daarom niet wil dat diegene hem aanraakt, maar beter is het om eerlijk te zijn. Leg uit dat je liever niet hebt dat mensen je baby aanraken, omdat je hem bijvoorbeeld wil leren dat hij over zijn eigen lichaam mag beschikken.Lees ook: Waarom je kinderen nooit moet dwingen tot het geven van knuffels en kusjes
 3. Het is niet persoonlijk
  Omdat de persoon die tegenover je staat het vast goed bedoelt, kan degene zich afgewezen voelen. Maak hem duidelijk dat het niet persoonlijk is. Je vindt het leuk dat hij of zij je baby zo schattig vindt, maar je hebt toch liever niet dat je kind wordt aangeraakt.
 4. Houd het luchtig
  Tegen een wildvreemde is het makkelijker om er iets van te zeggen dan tegen de kapster die je regelmatig ziet. Hierbij kan het helpen om er een grapje van te maken: ‘Je bent al de zoveelste die mijn baby aanraakt, hij heeft nu even rust nodig!’Lees ook: Voorkeur voor een ouder: zo ga daarmee om
 5. ‘Lok’ het niet uit
  Je kind op een prominent plek neerzetten, bijvoorbeeld in een Maxi-Cosi op tafel van een lunchroom, trekt natuurlijk de aandacht. Anderen zullen je kind sneller opmerken en komen dan sneller gedag zeggen en hem eventueel over zijn hoofd te aaien of in zijn wang te knijpen. Door je baby ‘veilig’ weg te zetten beperk je de wangknijp-taferelen.
 6. Blijf bij je grens
  ‘Maar het is toch lief bedoeld?’, kan een reactie zijn van degene die je kind aanraakt. Laat je hierdoor niet van je stuk brengen. Maak duidelijk dat zijn vriendelijkheid ook niet ter discussie staat, maar dat je het desondanks liever niet hebt.

Lees ook: Hoe ga je om met kritiek op de opvoeding?

Bron: rtlnieuws.nl 1 2 – Beeld: Shutterstock