Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Waarom vrouwen in Brabant sneller een ruggenprik krijgen dan aanstaande moeders in Drenthe

Of je bij je bevalling pijnbestrijding krijgt, weeënopwekkers of een kinderarts aan je bed: het lijkt erop dat dit in grote mate afhangt van je woonplaats. Vrouwen in de provincies Brabant en Limburg krijgen drie keer zo vaak een ruggenprik als vrouwen wiens kind in Drenthe of Flevoland geboren wordt.

Advertentie

Hoeveel er medisch wordt ingegrepen bij de geboorte van je kind verschilt enorm per regio. Het VU-ziekenhuis deed een onderzoek naar 600.000 bevallingen in Nederland en publiceerde de resultaten in het wetenschappelijke tijdschrift BMC Pregnancy and Childbirth. Wat blijkt? In de ene regio krijg je als aanstaande moeder veel sneller een bepaalde medische ingreep dan in de ander.

Ruggenprik

Tussen 2010 en 2013 kreeg 38 procent van de vrouwen in Noord-Brabant een ruggenprik bij de geboorte van hun eerste kind, in Limburg was dat 36 procent. In Drenthe was dat percentage veel lager: 12. Ook in Flevoland krijgen veel minder vrouwen een ruggenprik, 14 procent. Als je je kind krijgt in Noord-Brabant of Limburg lijkt de kans op een ruggenprik dus drie keer zo groot dan wanneer je in Drenthe of Flevoland bevalt.

Lees hier alles over de ruggenprik als pijnbestrijding.

Pijnbestrijding

In Flevoland kreeg 43 procent van de vrouwen een andere medicinale vorm van pijnbestrijding dan de ruggenprik, terwijl dit in Overijssel maar 16 procent was. De weeën op gang brengen via het hormoon oxytocine gebeurt in Zeeland bij een derde van de vrouwen terwijl in Utrecht en Noord-Brabant bijna de helft van de vrouwen weeënopwekkers krijgt. Het inleiden van de bevalling gebeurt in Gelderland een stuk minder dan in Drenthe.

Kinderarts

Grote verschillen zijn er ook in hoe vaak een kinderarts bij de bevalling wordt gehaald. Zo gebeurt dat in Noord-Holland bij 37 procent van de bevallingen terwijl in Utrecht en Groningen 60 procent van de vrouwen een kinderarts aan haar bed krijgt.

Geen verschillen

Er zijn ook aspecten aan de bevalling die niet echt verschillen per regio. Hoe vaak vrouwen een keizersnede krijgen of vaginaal bevallen is bijvoorbeeld in heel Nederland redelijk hetzelfde.

Hoe komt het?

Verder onderzoek moet duidelijk maken waarom het in de ene regio anders gaat dan in de andere. De verschillen in ruggenprik en weeënopwekkers hebben mede te maken met wat de aanstaande moeder zelf wil, meent onderzoeker Anna Seijmonsbergen-Schermers van het VU-ziekenhuis in de krant AD. ‘Maar de aanwezigheid van een kinderarts hangt af van het beleid en de protocollen van een ziekenhuis. In sommige ziekenhuizen komt er bij elke klinische bevalling een kinderarts kijken, en bij andere alleen op strikte medische indicatie.’

Is het erg?

Onderzoeker Seijmonsbergen-Schermers noemt het in het AD ‘onwenselijk’ dat er zulke grote verschillen per regio zijn. ‘Een vrouw die pijnbestrijding wil, zou ongeacht haar woonplaats evenveel mogelijkheden moeten hebben. Het gaat om gelijke mogelijkheden voor vrouwen en gelijke kwaliteit van zorg’.

Lees ook:

Alles over natuurlijke pijnbestrijding

Ruggenprik bij bevalling: de voordelen en nadelen

17 vrouwen vertellen hoe een ruggenprik echt voelt