Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom er meer jongens dan meisjes worden geboren

Er wordt altijd gezegd dat de kans op een jongen of meisje 50/50 is, maar dat is niet helemaal waar. Want er worden elk jaar net iets meer jongens dan meisjes geboren: 51,2 procent tegenover 48,8 procent. Hoe zit dat?

Advertentie

Waarom er meer jongens dan meisjes worden geboren doen veel wilde verhalen de ronde. Stress en roken zou bijvoorbeeld de kans op een jongen verkleinen. En door mineraalrijk voedsel te eten zoals rabarber, broccoli en yoghurt zou je de kans op een meisje vergroten. Vlees en vis zouden dan weer voor een jongen zorgen. Ook zouden ‘softe’ mannen vaker dochters krijgen en stoere mannen vaker jongens. Regelrechte onzin zeggen wetenschappers. De verhouding tussen jongens en meisjes is een minimaal verschil. Toeval zal uiteindelijk de grootste factor vormen.

Lees ook: Kun je het geslacht van je baby beïnvloeden?

Kans op miskraam

Toeval of niet, toch houdt het de wetenschap flink bezig. In 2015 kwamen onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston met de theorie dat er iets meer jongens worden geboren, omdat er per saldo meer meisjes sterven in de baarmoeder. Ze ontdekten dat er in de eerste weken van de zwangerschap relatief veel mannelijke embryo’s verloren gaan, terwijl in de tien tot vijftien weken daarna er meer vrouwelijke embryo’s het niet overleven. Rond de twintigste zwangerschapsweek neemt dit aantal weer af, waarna het tussen de 28e en 35e week weer langzaam toeneemt.

Lees meer: Miskraam, als je zwangerschap anders loopt

Minder honger? Grotere kans op zoon

Een andere theorie is dat er meer jongens worden geboren ter compensatie van de hoge overlijdenskans van jongens tijdens hun leven, al kon hier nooit echt bewijs voor gevonden worden. Wat wel bewezen een rol speelt, is de omstandigheden waarin we leven, stelt evolutiebioloog Van Straalen. ‘Na de Tweede Wereldoorlog, toen we in betere tijden leefden, werden verhoudingsgewijs meer jongens geboren.’ Volgens hem heeft dat niet direct iets te maken met het soort eten, maar wel met de hoeveelheid voedsel dat voorhanden is. ‘Minder honger zorgt voor een iets grotere kans op een jongen,’ zegt Van Straalen.

Advertentie

Lees meer: ‘Geen ontbijt? Minder kans op jongen’

Moment van bevruchting

Nog een (onbewezen) theorie: spermacellen met een Y-chromosoom (een jongen) zijn lichter dan spermacellen met een X-chromosoom (een meisje).  Volgens deze gedachtegang zou de kans op een jongen groter zijn als je tijdens de eisprong vrijt, omdat de spermacellen met een Y-chromosoom sneller kunnen zwemmen en dus eerder de eicel bereiken.

Lees ook: Kwaliteit van sperma verbeteren: hoe?

Chinese conceptiekalender

Ook de Chinese conceptiekalender houdt rekening met het moment van bevruchting. Sommige onderzoeken beweren dat de kalender het in tot wel 90 procent van de gevallen bij het juiste eind heeft. Maar uit andere onderzoeken blijkt dat je net zo goed kop of munt kunt spelen om het geslacht van je kind te voorspellen. Betrouwbaar of niet, veel vrouwen vinden het leuk om de proef op de som te nemen. Kijk hier hoe de Chinese conceptiekalender werkt.

Bron: NRC.nl RTL Nieuws– Beeld: Shutterstock

Advertentie