Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Waarom wordt er vandaag gestaakt door basisschoolleraren?

In het hele land legden juffen en meesters vandaag het eerste uur hun werk neer. Maar wat is nu eigenlijk de reden van deze landelijke lerarenstaking? En is de eis van de leraren redelijk?

Advertentie

De reden van de staking

Ruim 37.000 leerkrachten in het basisonderwijs begonnen vandaag een uurtje later met hun werk. Ze maken zich zorgen over de kwaliteit van het basisonderwijs in de toekomst. Kort samengevat gaat het de leraren die vanochtend staakten om drie dingen: ze willen een lagere werkdruk, hogere salarissen én het oplopende tekort aan docenten tegengaan.

De eisen

Volgens de actiegroep #POinactie is de oorzaak van alle problemen duidelijk: door lage salarissen en hoge werkdruk is het vak van leraar in het basisonderwijs onaantrekkelijk geworden. Steeds meer leraren verlaten het onderwijs en te weinig jongeren kiezen voor de lerarenopleiding. De stakende leraren eisen daarom een lagere werkdruk en een eerlijk salaris.

Is die werkdruk echt zo hoog?

Het ziekteverzuim in het basisonderwijs is zeker hoog. Sterker nog: het aantal burn-outs is nergens zo hoog als onder leraren op basisscholen. #POinactie wil daarom meer onderwijsondersteunend personeel, meer tijd om lessen voor te bereiden, minder administratieve lasten en kleinere klassen.

Is de eis van de leraren redelijk?

Het lijkt er op van wel. Zo ligt het salaris van een leraar in het basisonderwijs ruim onder dat van leraren in het voortgezet onderwijs. Best apart als je bedenkt dat de opleidingseisen en het werk- en denkniveau identiek zijn. #POinactie eist daarom dezelfde beloning als hun collega’s in het voortgezet onderwijs.

Advertentie

Hoeveel scholen doen er mee?

De actie is georganiseerd door onderwijsorganisaties de Algemene Onderwijsbond (AOb), de PO-raad en PO in Actie, verenigd in het PO-front. Volgens de actiegroep deden meer dan 5500 basisscholen mee aan de protestactie. Om een beeld te krijgen: dat is 85 procent van het totaal aantal basisscholen. Behalve het eerste lesuur staken, is er na schooltijd een manifestatie op het Malieveld in Den Haag waar de leraren nogmaals hun punt zullen maken.

Auteur: Erandi Godinez – Bron: RTL Nieuws/Metro Nieuws – Beeld: Shutterstock