Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder zit met baby op schoot en vraagt zich af wanneer worden de meeste baby's geboren
door

Wanneer worden de meeste baby’s geboren?

Echt wetenschappelijk bewijs is er niet voor, maar de cijfers liegen niet. Zo worden er al jarenlang meer kinderen geboren in de zomer dan in andere seizoenen. Het lijkt er dus op dat sommige maanden in het jaar vruchtbaarder zijn dan anderen. 

Advertentie

Zo blijkt uit de gegevens van StatLine, de databank van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat van 2016 tot en met 2018 de meeste baby’s ter wereld kwamen in de maanden juli en augustus. De minste geboortes zijn in de wintermaanden en vooral februari telde de afgelopen jaren weinig geboortes. Al komt dat natuurlijk ook deels omdat februari minder dagen telt.

Lees ook: 30 zomerse babynamen waar je blij van wordt

Koude dagen

Met een simpele (terug)rekensom weet je dan dat in de maanden oktober en november de meeste baby’s worden verwekt. Vaak wordt dit verklaard met: het koude winterseizoen waarin mensen de warmte bij elkaar zoeken. Ook fertiliteitsarts Nicolette Vermeulen gelooft daarin. ‘In de winter, als het koud is, wordt er meer gevreeën. Meer zal er niet achter zitten’, zegt ze tegen RTL Nieuws.

Handig: Bestel hier je ovulatie- of zwangerschapstest

Feestdagen

Toch denken een aantal wetenschappers van de Indiana University en het Life Sciences Research Institute in het Portugese Oeiras daar net wat anders over. Zij zagen dat mensen, waar ook ter wereld en uit verschillende culturen, meer interesse in seks hebben rond familie- en feestdagen. ‘Het gemeten collectieve gemoed tijdens de feestdagen correleert met veel interesse in seks’, schrijven de onderzoekers. Oftewel: in de donkere dagen rond kerst, stijgt ons libido naar grote hoogten.

Advertentie

Woensdag

Ook een interessant weetje is dat de meeste kinderen in de periode van 1995 tot en met 2013 op een woensdag zijn geboren, gevolgd door de dinsdag. Daarna volgen de vrijdag, donderdag en maandag. Op zaterdag en zondag bevallen vrouwen het minst vaak.

Lees ook: 7 verrassende weetjes over zondagskinderen

Populaire dag

In 2016 kwamen onderzoekers aan Harvard University tot de ontdekking dat wereldwijd de meeste mensen geboren worden op 16 september. Zo ook in Goot-Brittannië. E.P.T., een Britse fabrikant van zwangerschapstesten, riep daarom vorig jaar nog 11 december uit tot ‘meest sexy dag’. In Nederland is er volgens weblog Sargasso overigens een andere dag waarop de meeste mensen jarig zijn: 24 september. Dus in dat geval zou de ‘meest sexy dag’ bij rond 24 december zijn.

Bron: CBS Statline RTL Nieuws Beeld: Shutterstock

Christine Spanjaard

Ouders van Nu product – Van buik tot baby

Antwoord op al je vragen over zwanger worden, zwanger zijn én bevallen!

€27,50
Bestel nu