Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: dit zou een thuisblijfmoeder per jaar moeten verdienen

'Lijkt me heerlijk; niet meer werken en de hele dag lekker chillen tot de kinderen thuiskomen'. Menig thuisblijfmoeder heeft weleens een vergelijkbare opmerking te horen gekregen. Om het beeld dat veel mensen blijkbaar nog hebben van thuisblijfoudeoudrs te veranderen, besloot een Amerikaanse site al het 'werk' dat deze vrouwen doen eens op een rijtje te zetten. En hier een salaris aan te koppelen.

Volgens de Amerikaanse website salary.com zouden moeders die de hele dag het huishouden regelen en voor de kinderen zorgen ruim 178.000 dollar per jaar moeten verdienen. Omgerekend is dat ruim 155.000 euro. Een flink salaris dus!

Advertentie

96-urige werkweek

Om het gemiddelde bedrag van 155.000 euro te berekenen, werd onder andere gekeken naar het aantal uur dat een thuisblijfmoeder werkt voor haar gezin. Het smeren van de boterhammen, je kinderen wegbrengen naar school en weer ophalen, helpen bij het maken van huiswerk, hobby’s… Het is is misschien irritant als iemand vraagt of jij je als thuisblijfmoeder niet verveelt, maar jij weet wel beter. Uit het onderzoek blijkt dat een thuisblijfmoeder zelfs gemiddeld 96 uur per week ‘werkt’.

Lees meer: Man schrijft een prachtige ode aan de thuisblijfmoeder

Opbouw salaris

Bij de berekening werd ook gekeken naar welke werkzaamheden een thuisblijfouder uitvoert: “Ouders hebben thuis de ultieme hybride baan”, zeggen de onderzoekers. Zo doen thuisblijfouders taken die vergelijkbaar zijn met die van een CEO, rechter, schoonmaker, diëtist, therapeut, pedagogisch medewerker en ga zo maar door. De ‘marktwaarde’ van thuisblijfmoeders werd gebaseerd op de salarissen van al deze functies.

Er werd bij de berekening ook gekeken naar de kosten die stellen zouden hebben als de moeders een baan buiten de deur hadden gehad. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvang, een gastouder of andere vormen van oppas. Maar ook de kosten van een schoonmaker, of voor iemand die de boodschappen doet, wast en kookt.

Lees meer: Werken na zwangerschapsverlof

Ode aan de thuisblijfmoeder

Het zal je niet verrassen dat de meningen over dit onderzoek verdeeld zijn. Zo vinden sommige mensen het onzin om een prijskaartje aan het ‘thuisblijfmoederschap’ te hangen. Terwijl het voor andere een eyeopener is dat thuismoeders niet alleen maar de hele dag koffiedrinken en naar hun favoriete Netflix-serie kijken. En dat laatste is precies de bedoeling, zegt de partij die achter het onderzoek zit: dat salaris moet je met een korreltje zout nemen, maar het geeft wel aan hoe hard thuisblijfmoeders werken.

Lees ook: Werkende moeders met jonge kinderen draaien steeds meer uren

Bron: salary.com / Beeld: Shutterstock