door

Onderzoek: dit zou een thuisblijfmoeder per jaar moeten verdienen

'Lijkt me heerlijk niet meer werken en de hele dag lekker chillen tot de kinderen thuiskomen'. Menig thuisblijfmoeder heeft weleens een vergelijkbare opmerking te horen gekregen. Om het beeld dat veel mensen blijkbaar nog hebben van thuisblijfmoeders te veranderen, besloot een Amerikaanse site al het 'werk' dat deze vrouwen doen eens op een rijtje te zetten. En hier een salaris aan te koppelen.

In de media wordt vaak gesproken over de Balkenendenorm. Dat is een maximumsalaris van 187.000 euro per jaar voor medewerkers van bijvoorbeeld ziekenhuizen, scholen en publieke omroepen. Volgens de Amerikaanse website salary.com zouden moeders die de hele dag het huishouden regelen en voor de kinderen zorgen ruim 162.000 dollar per jaar moeten verdienen. Omgerekend is dat 144.000 euro. Dat is dus een flink salaris!

Advertentie

96-urige werkweek

Het smeren van de boterhammen, je kinderen wegbrengen naar school en weer ophalen, helpen bij het maken van huiswerk, hobby’s… Het is is misschien irritant maar wel begrijpelijk als iemand vraagt of je je als thuisblijfmoeder niet verveelt, maar jij weet wel beter. Uit het onderzoek blijkt dat een thuisblijfmoeder zelfs gemiddeld 96 uur per week ‘werkt’.

Lees meer: Man schrijft een prachtige ode aan de thuisblijfmoeder

Opbouw salaris

Om het gemiddelde bedrag van 144.000 euro te berekenen, werd ook gekeken naar de kosten die stellen zouden hebben als de moeders een baan buiten de deur hadden gehad. Denk bijvoorbeeld aan kinderopvang, gastoudergezin of andere vormen van oppas. Maar ook aan iemand die de boodschappen doet, schoonmaakt, wast en kookt.

Lees meer: Werken na zwangerschapsverlof

Ode aan de thuisblijfmoeder

Het zal je niet verrassen dat de meningen over dit onderzoek verdeeld zijn. Zo vinden sommige mensen het onzin om een prijskaartje aan het ‘thuisblijfmoederschap’ te hangen. Terwijl het voor andere een eyeopener is dat thuismoeders niet alleen maar de hele dag koffiedrinken en naar hun favoriete Netflix-serie kijken. En dat laatste is precies de bedoeling zegt de partij die achter het onderzoek zit: dat salaris moet je met een korreltje zout nemen, maar het geeft wel aan hoe hard thuisblijfmoeders werken.

Lees ook: Werkende moeders met jonge kinderen draaien steeds meer uren

Bron: salary.com / Beeld: Shutterstock