Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wat is beter: peutermelk of gewone melk?

En dan blaast je baby één kaarsje uit en mag hij opeens gewone melk drinken. Maar is peutermelk eigenlijk niet beter voor ’m?

Snel geregeld

Speciale dreumes- of peutermelk zou volgens fabrikanten het beste zijn voor je kind. Vooral omdat er ijzer en vitamine D in zit én daar zouden peuters nog weleens te weinig van binnen kunnen krijgen. Natuurlijk is een verrijkte peutermelk een fijne snelle oplossing als je je zorgen maakt over de inname van vitamines en mineralen van je kind. Maar bewijs dat dit écht nodig is, is er niet.

Advertentie

Doe maar gewoon

IJzer zit in verschillende gewone basisvoedingsmiddelen, zoals (volkoren)granen, groene groente, ei, vlees en vis. Ook in appelstroop zit ijzer, al dan niet toegevoegd. Dus met een gewone bruine boterham met wat ei, een plakje kipfilet of wat appelstroop – dingen die peuters vaak wél lusten – krijgt je kind ook al ijzer binnen. En geef je bij elke maaltijd iets met vitamine C, zoals een snoeptomaatje, wat paprika of fruit, dan wordt dat ijzer ook nog eens beter opgenomen.

Leestip: Is melk gezond voor je kind?

Niet te veel

Tot vier jaar heeft je kind dagelijks 10 microgram vitamine D nodig, daarom wordt geadviseerd om vitamine D-tabletjes of -druppels te geven. Als je elke dag die aanbevolen hoeveelheid geeft, is de extra vitamine D uit peutermelk niet nodig. Meer is niet altijd beter.

Van alles wat

Als je kind goed groeit, er gezond uitziet en lekker actief is, hoef je je over zijn voedingsstoffen geen zorgen te maken. Zolang het niet aangetoond is dat peutermelk écht nodig is, is ons advies: bied je kind gewoon gezond en gevarieerd eten aan, inclusief gewone melk

IJzersterke combi’s

Volkorenboterham + gekookt ei + reepjes paprika
Volkorenboterham + appelstroop + een mandarijntje
Volkorenpasta + spinazie + tartaar + tomatensalade

Dit artikel is eerder verschenen in Ouders van Nu Magazine – Tekst: Dr. ir Michelle van Roost en ir. Manon van Eijsden, Voedingsjungle

Artikelen van Ouders van Nu ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.